tisdag 16 september 2008

Provbakning: Leilas formfranska


I lördags kväll, precis innan det var dags att gå och lägga sig, framförde vår äldste son ett specifikt önskemål:
Kan vi få rostat bröd till frukost i morgon?
Självklart kunde de få det! Jag fick därmed en anledning att pröva Leila Lindholms recept på formfranska, från hennes senaste bok A Piece of Cake. Detta är för övrigt en otroligt vacker, välskriven och på alla sätt och vis trevlig bok. Receptet på formfranska visade sig vara ett alldeles utmärkt sådant. Brödet fick bra konsistens och smak, och var samtidigt så där matigt och kompakt, utan att vara tungt, som köpt formfranska aldrig är. Jag kan inte anat än rekommendera det!
Leila hade 2 deciliter durumvete i sin deg, men det saknades i vårt skafferi. Jag blandade lika stora mängder av vanligt vetemjöl och vetemjöl special, och fick ett alldeles utmärkt resultat av detta.
Smaskiga morgonmackor avnjöts...Philadelphiaost och björnbärsmarmelad på nyrostad macka, det är väl en riktig söndagsfrukost?

Leilas formfranska
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk ljus sirap
2 tsk honung
1 dl olivolja
1,5 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special

Smör och sesamfrö eller vallmofrö till brödformarna (jag använde olivolja och sesamfrön)
flingsalt

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, salt, sirap, olivolja och honung. Tillsätt mjöl och arbeta med degkrokar. Degen skall bli smidig och elastisk. Jäs i bunken under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa bakformarna. Dela degen i två delar, knåda lite och forma till limpor.Lägg dem i formarna och låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
Pensla limporna med vatten, strö flingsalt över och gör ett snitt på längden. Grädda genast i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt bröden svalna på ett brödgaller.

4 kommentarer:

  1. Wow, vilken mamma som sätter igång och bakar vid den tiden! Bröden ser väldigt fina ut. Det är så gott med hembakat bröd. Jag är själv väldigt sugen på den boken...

    SvaraRadera
  2. Visst låter det som att jag är aspräktig och självutplånande?! Jag tycker bara det är så himla kul att baka! Och bröd är ju så okomplicerat - det sköter ju sig själv...
    Det är verkligen en toppenfin bok. Även som erfaren bröd- och kakbakare blir man otroligt inspirerad av att läsa de trevliga texterna, titta på de vackra bilderna och läsa recepten!

    SvaraRadera
  3. jag hade den stora turen att i lördags springa på nymalet ekologiskt lantmjöl på bondens egen marknad. Eftersom jag också blivit löjligt förtjust i Leilas formfranska så så provade jag det nya mjölet i (tillsammans med durumvetemjöl) och det blev ännu godare!

    SvaraRadera
  4. Hej Punkarmamman: Jag vet ju vem du är ;)! Visst är det ett toppenbröd!? Låter supergott med nymalet, ekologiskt lantmjöl...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...