tisdag 2 september 2008

Soppa på purjolök och kikärtor

Denna utseendemässigt något oansenliga soppa är inte bara billig och enkel att tillaga, utan dessutom fantastiskt god! Ursprungligen kommer den från någon kokbok signerad allas vår Jamie Oliver. I originalet plockar man upp kikärtor ur den färdiga soppan och mixar dem, varefter de rörs ned i soppan igen som en sorts redning. I vår familj har vi valt att mixa soppan slät. Orsaken till detta är mycket enkel - det man inte ser att man äter, vet man inte att man äter. Till och med vår fem och ett halvt-åring som avskyr grönsaker, men gillar kikärtor, äter "kikärtssoppa" utan att blinka. Tänk om han bara visste att det är purjolök i den...

Soppa på purjolök och kikärtor
3 purjolökar
3 vitlöksklyftor
olivoja
3 hönsbuljongtärningar
1 burk kikärtor av märket Monarc (knappt 500 gr)
1 liter vatten

Skölj purjolökarna noga och skär dem i inte alltför tjocka skivor. Hacka vitlöken. Fräs purjo och vitlök mjuka i olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt sköljda och avrunna kikärtor, hönsbuljong och vatten. Låt soppan koka upp, och därefter sjuda i omkring 20 minuter. Mixa den därefter helt slät med stavmixer. Om du föredrar Jamie Oliver- varianten tar du upp cirka 2 dl soppa och mixar. Därefter rör du ned det i soppan igen som redning.
Vi mixar alltså soppan till en ganska tjock och grötig konsistens. Därefter river den som så önskar parmesanost på den, ringlar över lite riktigt god olivolja och avslutar med att strö svartpeppar på. Rustik och värmande mat, i det annalkande höstrusket!

3 kommentarer:

 1. Kom på att det var någon vecka sedan jag var härinne och du har ju uppdaterat flitigt :) Kul!
  Tänkte bidra med ett tips, helt utan att fråga först ;)
  För att få färg på ljusa släta grönsakssoppor, kan man ha i färska färggranna tunna paprikastrimmlor i soppan ett par minuter innan servering, de ska krispa lite lätt i munnen, så får man lite tuggmotstånd också.

  I övrigt är jag ingen älskare av kikärtor, men den här soppan skulle jag helt klart kunna prova på. Prisvärd och kanske något man kan få användning att länka till från min nya sida så småningom om man får tillstånd.

  /Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Lena: du får så klart länka hur mycket du vill!!! Och ja, här brinner flitens lampa...

  SvaraRadera
 3. Lena: du får så klart länka hur mycket du vill!!! Och ja, här brinner flitens lampa...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...