Soppa på purjolök och kikärtor
3 purjolökar
3 vitlöksklyftor
olivoja
3 hönsbuljongtärningar
1 burk kikärtor av märket Monarc (knappt 500 gr)
1 liter vatten
Skölj purjolökarna noga och skär dem i inte alltför tjocka skivor. Hacka vitlöken. Fräs purjo och vitlök mjuka i olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt sköljda och avrunna kikärtor, hönsbuljong och vatten. Låt soppan koka upp, och därefter sjuda i omkring 20 minuter. Mixa den därefter helt slät med stavmixer. Om du föredrar Jamie Oliver- varianten tar du upp cirka 2 dl soppa och mixar. Därefter rör du ned det i soppan igen som redning.
Vi mixar alltså soppan till en ganska tjock och grötig konsistens. Därefter river den som så önskar parmesanost på den, ringlar över lite riktigt god olivolja och avslutar med att strö svartpeppar på. Rustik och värmande mat, i det annalkande höstrusket!
Kom på att det var någon vecka sedan jag var härinne och du har ju uppdaterat flitigt :) Kul!
SvaraRaderaTänkte bidra med ett tips, helt utan att fråga först ;)
För att få färg på ljusa släta grönsakssoppor, kan man ha i färska färggranna tunna paprikastrimmlor i soppan ett par minuter innan servering, de ska krispa lite lätt i munnen, så får man lite tuggmotstånd också.
I övrigt är jag ingen älskare av kikärtor, men den här soppan skulle jag helt klart kunna prova på. Prisvärd och kanske något man kan få användning att länka till från min nya sida så småningom om man får tillstånd.
/Kram Lena
Lena: du får så klart länka hur mycket du vill!!! Och ja, här brinner flitens lampa...
SvaraRaderaLena: du får så klart länka hur mycket du vill!!! Och ja, här brinner flitens lampa...
SvaraRadera