lördag 27 september 2008

Helstekt kotlettrad med savojkål i senapsgrädde och ugnsbakade potatisskivor


Vår lokala ICA hade bra pris på benfri kotlettrad den här veckan. Det gav mig en anledning att spana inne på Allt om Mat efter inspirerande recept som innehåller just denna del av grisen! Jag hittade flera intressanta recept, men det blev det här jag fastnade för och som vi lät oss inspireras av då vi lagade till kvällens middag.

Det var faktiskt en lättlagad lördagsrätt, även fast den innehåller en del moment. Allt utom savojkålen tillagas ju i ugnen, och kålen var i sig barnsligt enkel att tillreda. Dessutom var den något så vansinnigt god att vi blev alldeles upprymda!
Både jag och min man är förtjusta i grönsaker, och kål är en ofta alltför försummad grönsak. Detta enkla tillbehör kommer vi definitivt laga ofta!

Helstekt kotlettrad
en benfri kotlettrad på cirka 800 gram
3 röda chilifrukter, milda
2 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk flingsalt
smör till stekning

Putsa bort eventuella senor frånkotlettraden. Lägg den i en plastpåse. Blanda chili, olivolja, honung och salt till en marinad, och häll den över kotlettraden i påsen. Knyt till, och ruska och vänd påsen noga så att marinade sprids jämnt runt köttbiten. Låt den vila i påsen medan du skär potatisarna och steker bacon, cirka 15-20 minuter.
Hetta därefter upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och bryn kotlettraden runtom. För över den till en ugnsfast fat, lätt smort med olivolja. Jag hällde faktiskt över resterande marinad som hamnat i plastpåsen.
Sätt en stektermometer i köttbitens tjockaste del, och ställ in den i ugnen på 175-200 grader. Hur länge den behöver stå inne är lite svårt att säga. Det beror ju till exempel på hur tjock köttbiten är.

Ugnsbakade potatiskivor
Detta är samma tillagningssätt som jag använde mig av till gårdagens måltid. I dag tog jag tolv medelstora potatisar, och skar dem i 1/2 cm tjocka skivor. Jag lade dem i en ugnsfast form som jag smort generöst med olivolja. Jag ringlade lite mer olivolja över, strödde över flingsalt och blandade. Potatisarna ställde jag in i ugnen när kotlettraden stått inne i cirka 15 minuter.

Jag nämnde bacon ovan. Enligt receptet steker man ett paket bacon som skurits i små bitar. Det får rinna av på hushållspaper, och strösslas över det skivade köttet då det är klart. Detta är en smaksak. Jag tyckte att baconet med sin rökta smak och sälta kompletterade de övriga ingredienserna; inte minst den lite sötaktiga marinaden. Kålen och baconet blev också goda vänner!

Grädd- och senapskokt savojkål
Jag läste inte ens igenom vad det stod i receptet. I stället tog jag ungefär 5 dl finskuren savojkål och förvällde den i cirka tio minuter i hönsbuljong. Jag hällde sedan av vätskan,

och hettade upp en deciliter grädde med två matskedar Bornier Moutarde à l'Ancienne fullkornssenap och en gnutta vitpeppar. Jag vände ned den förvällda kålen i senapsgrädden så att allt blandades väl, och hällde sedan upp den i en karott.

När potatisen och kotlettraden var klara, tog vi ut dem ur ugnen och hällde över potatisen i en vid skål. Köttet skar vi upp och lade i ett djupt uppläggningsfat. Vi hällde stekskyn från det ugnsfasta fatet över, och strödde över baconet.

Det är faktiskt inte helt lätt att beskriva hur jag/vi gör när det pågår så många aktiviteter parallellt i köket - det har jag insett de senaste dagarna! Alla beskrivningar blir aningen ungefärliga. Men detta är samtidigt såpass tålig och lättlagad mat att ingenting står och förstörs om det skulle bli en liten förskjutning i tiden vad gäller tillagningen. Det är då det är extra skönt att stå i köket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...