Och jag erkänner villigt att det retar mig ganska så mycket!Min inspiration till att laga egen glass kommer främst från Elisabeth Johanssons vackra bok Iskallt. I boken finns all information man behöver för att kunna laga god glass, vare sig man äger en glassmaskin eller inte. Hon har recept på en jordgubbsglass med vit chokladrippel. Själv brukar jag laga en björnbärsvariant på receptet, men i fredags blev det alltså en ny smak här hemma, i form av:Drottningglass med vit chokladrippel
1 paket frusna hallon och blåbär
1 dl sockerKoka försiktigt ihop till en sylt. Låt svalna. Mixa lätt med stavmixer. Pressa sedan massan genom en sil, för att få en slät och kärnfri sylt. Förvara i kylskåp.Vit chokladrippel
100 gr vit choklad
3/4 dl vispgräddeSmält chokladen i grädden försiktigt i micron. Förcara i kylskåp; ta ut en stund innan den skall blandas med glassenGlassmassa:
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
3 dl sandardmjölk
6 äggulor
2 dl sockerSnitta upp och skrapa ur vaniljstången. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång med frön i en kastrull. Ställ den åt sidan.
Ställ sedan kastrullen i kallt vatten i diskhon så att glasskrämen svalnar. Jag rekommenderar att man låter den stå i kylskåpet över natten, jag tycker glassen blir bättre då.
Blanda ned drottningsylten noga i glassmeten precis innan den skall hällas ned i glassmaskinen.
Kör krämen i glassmaskin. Lägg sedan över den i en låda (lådan får gärna ha stått i frysen en stund innan), varva den med chokladrippel och ställ in den ett par timmar i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar