torsdag 18 september 2008
Gott, snabbt, billigt och vegetariskt
Måndagar och tisdagar är ganska intensiva dagar i min familj, eftersom barnen har eftermiddagsaktiviteter. När onsdagen kommer känner jag mig ofta ganska matt!
Då är det extra skönt att kunna laga något som man vet går snabbt, är enkelt och kan baseras helt på ingredienser som alltid finns hemma.I går blev kikärtsgryta. Receptet kommer ursprungligen från Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan. Detta är i sig inte någon fantastisk kokbok, skall jag väl i ärlighetens namn erkänna. Jag tycker att Anna har blivit lite tråkigare med åren, om man får lov att säga så... Men, den här rätten är så skönt okomplicerad, att det nästan känns lite fånigt att skriva upp receptet. Den är så självklar, som något man skulle kunna slänga ihop när man har ont om tid och lite halvtomt i kyl och frys...
I originalet ingår mynta bland kryddorna. Det är jättegott att ha i, men den var slut hos oss i går. Spenaten kan med fördel blandas i grytan, men vi brukar värma den med lite smör, vitlök och salt i en separat kastrull, eftersom det i vår familj bara är vi föräldrar som uppskattar just spenaten.Kikärtsgryta från Marrakesh (efter Anna Bergenström)
1 burk kikärtor, cirka 500 gr
2 burkar Mutti krossade tomater
2 gula lökar, grovt hackade
3 vitlöksklyftor
2 paprikor, delade i lite större bitar
olivolja
2 tsk spiskummin
1 torkad peperoncini, smulad
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
(2 tsk mynta)
1 hönsbuljongtärning
salt efter smakcirka 200 gr frusen bladspenat, tinad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk smörHäll olivolja i en stekgryta. Fräs lök, vitlök och paprika på medelvärme i några minuter. Tillsätt kryddorna, och låt dem fräsa med en stund.
Häll över tomatkonserv, och smula i buljongtärningen. Låt småkoka under lock i minst 20 minuter.
Smält smöret i en kastrull och värm spenaten i smöret. Krydda med riven vitlök och salt. (Eller blanda ned spenaten i grytan och låt den koka med ett par minuter.)Vi serverar grytan med bulgur. Barnen vill gärna ha en klick gräddfil på.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Annika, nu är jag ingen bönälskare direkt. Men jag läser ju recept för att inspireras och bönor är utbytbara.
SvaraRaderaMen jag läser 82 tsk mynta *s* och jag tänkte genast på den där muskothistorien för några veckor sedan :)
Nu är ju inte mynta giftigt direkt, men för sakens skull ;)
/Kram Lena
Lena: tusen tack! Jag brukar ofta få gå in och rätta mina stavfel, men de brukar inte vara fullt så här flagranta.....
SvaraRadera