lördag 13 september 2008

Flageolet - mon amour!


Jag har blivit bönhörd!
Ber om ursäkt för min lilla ordvits, men jag är ju trots allt född i Göteborg, så ni får ha överseende.

Så här ligger det till...
Det finns en fantastiskt god typ av böna som heter flageolet. Jag och mannen brukade köpa den som konserv, från märket d'aucy. Det enda ställe vi visste med säkerhet hade konserverade flageoletbönor i sortimentet var Hemköp vid T-Centralen. Vårt favoritrecept med dessa bönor bestod av en sallad med en fantastisk dressing, som innehöll bland annat sardeller, vitlök, bladpersilja och färsk basilika. Receptet kom från Nigel Slaters fina kokbok Real Food. Detta var för fem-sex år sedan.
Vi fick panik när vi en vacker dag kom till Hemköp och upptäckte att flageoletbönorna utgått ur sortimentet! I ren desperation ringde jag till den svenska importören, och fick då veta att de hade slutat sälja denna konserv i Sverige.

Sorg och förstämning! Vi kunde inte begripa varför de slutade sälja dem! Detta var precis i början av bön-boomen här i Sverige, när Zeta började sälja sina bönkonserver och bönor gick från hälsokostmat till att bli trendiga.
Jag gjorde några fåfänga försök att se om det fanns någon annan grossist, kanske någon som sålde enbart till restauranger, som sålde flageoletbönor, men utan resultat.
Min man köpte med sig konserverade flageoletbönor om han reste någonstans i Europa där de fanns...ja, ni fattar hur desperata vi var!

I går satt jag och matsurfade lite planlöst, och kom då på hur längesedan det var jag googlat på flageolet på svenska sidor. Och då, plötsligt..... Risenta! Jag minns att de hade torkade flageoletbönor i sortimentet på 80-talet, och nu har de alltså kommit tillbaka!

Nu gäller det bara att hitta en butik som är tillräckligt välsorterad för att föra även dessa i Sverige så obegripligt anonyma bönor.

De har en otroligt fin smak, och jag rekommenderar dem av hela mitt hjärta!

8 kommentarer:

 1. Jag har just inhandlat några paket på T-Jarlen Östermalmstorg (40 spänn) och ICA Aptiten (35 pix) på Söder och nu puttrar de som bäst i köket. Jag tänkte stuva dem med svamp och gratinera det hela. /Björn

  SvaraRadera
 2. Jag läste förresten på en fransk sida att man bör koka dem på mycket, mycket svag värme för att de inte ska gå sönder och att de av samma skäl bör få svalna i sitt spad. Dessutom tipsades det om att man ska blötlägga eller koka dem med bikarbonat i vattnet för att bevara bönornas färg och förhindra gasbildning. /Björn

  SvaraRadera
 3. Björn: LÅter jättegot att gratinera dem med svamp!
  Jag brukar koka på medelvärme med stjälkselleri, citron, vitlök och lagerblad på Nigel Slater-vis. Buikarbonat skall jag absolut testa! Att låta dem svalna i vattnet är ett bra tips - om man inte glömmer plocka upp smaksättarna. Lagerbladen tog över fullständigt sist :(. Det blev inte några goda bönor.

  SvaraRadera
 4. Hej Annika,
  jag kommer från Frankrike och vi har samma flageoletbönor. Nu arbetar jag för den är märket "d'aucy" som översättare. Om du vill kan jag ta kontact med dig och kommunicera adresserna var du skulle kunna hita dem i Sverige (eller kanske skicka några konserver...)\ Morgan (ursäkta, min svenska är inte perfekt :)

  SvaraRadera
 5. Morgan: Jag skulle absolut vilja få veta var jag kan hitta konserverade flageoletbönor! Saknar dem ibland.
  Du får gärna kontakta mig!
  Min mailadress hittar du i höger marignal, längst ned i min presentation.

  SvaraRadera
 6. Jag har satt flageoletbönor i år. De finns att köpa hos Impecta fröhandel. Då vet jag dessutom att de är ekologiska när jag skördar dem. Mycket trevligt med farska bönor. Hoppas det blir såpass mycket att jag kan frysa in några också.

  SvaraRadera
 7. Har satt flageoletbönor i trädgården i år och de har nu vuxit sig rätt stora. Men hur skördar jag dem och när?? Bor i odlingszon 1.

  SvaraRadera
 8. Bra fråga, Helene! Jag har ärligt talat ingen aning. Har ingen aning, eftersom jag aldrig odlat dem själv.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...