fredag 19 september 2008

Mitt svarta bröd


Vår äldste son kallar detta bröd för mammas svarta bröd. Jag skulle gärna ta åt mig hela äran, för det är det absolut godaste bikarbonatbröd jag någonsin ätit. Tyvärr är jag inte kvinnan som skapat receptet...
Första gången jag smakade på det, och fick receptet, var en fin sommardag 2005. Jag befann mig på Lidingö, på en me&i-utförsäljning hos en kompis till M. M och jag var föräldralediga samtidigt, hon med sin andre son och jag med vår lilla H.
Sedan dess har detta bröd bakats hos oss med stor regelbundenhet. På det kopierade pappret med receptet, kallades brödet för Spa-limpa. Ett urlöjligt namn! Därför tillåter jag helt fräckt vår sons benämning på bröden att bli deras officiella namn när jag för receptet vidare...

Vi är ju många som har recept på bikarbonatbröd att ta till när det kniper. De är lätta att röra ihop, och det är skönt att man bara kan sätta en timer och glömma dem i en timme, för att sedan kunna njuta av nygräddat bröd. Jag vågar påstå att detta bröd kommer att bli en favorit som utklassar alla tidigare liknande bekantskaper, vem som än prövar att baka det!
Brödet mår bäst om det får vila ett par timmar, gärna över natten. Det passar utmärkt bra till såväl leverpastej som lagrad ost, eller ägg och kaviar.

Mammas svarta bröd
5 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
2 dl solrosfrön
1 dl
krossade linfrön
1 dl krossat bovete
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat

Blanda dessa torra ingredienser. Rör sedan ned:
1/2 dl olja (funkar med vilken som helst; oliv, solros, raps...)
2 dl mörk sirap (ljus funkar också, så klart)
1 liter fil (funkar både med lättfil och fetare sorter, man tager vad man haver...)

Rör ihop till en geggig smet och häll i två smorda brödformar. Grädda i 200 grader i en timma. Brödet är godast när det vilat över natten!

Tilläggas skall att jag snubblade över ett nästintill identiskt recept i en gammal kokbok av systrarna Lotta och Renée Voltaire, när jag satt och botaniserade i kokböcker på landet i somras. Kanske är det därifrån receptet ursprungligen kommer?

2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...