måndag 1 september 2008

Alltid på en måndag


Vi äter alltid samma sak på måndagar.
Det är faktiskt sant!
Vanan tillkom under sommarens långledighet på landet. Förutom att det givetvis förenklar veckoplaneringen, så råkar det dessutom vara en av de enklaste och godaste rätter vi vet. Det vill säga, för fyra av de fem familjemedlemmar som äter lagad mat är pastagratäng med tomatsås och ost en favoriträtt. (Den sjätte familjemedlemmen livnär sig i skrivande stund uteslutande på bröstmjölk, men kommer säkert också att gilla denna rätt, om hon inte vansläktas...).

De färdiga tomatsåser som finns att köpa i butik, är vare sig prisvärda eller särskilt goda. Även om man i likhet med oss uteslutande använder tomatkonserver av märket Mutti, som är lite dyrare - men mycket godare - så är en hemkokt tomatsås nog något av det billigaste man kan laga.
Såsen är givetvis något som får stå och småkoka vid sidan av medan man lagar till något annat. Om man enbart ser till tillagningstiden är den kanske inte kvalificerad som snabbmat. Tanken är just att den skall finnas färdig i kylskåper, redo att tas fram när den som bäst behövs!Receptet är så löjligt enkelt att det nästan känns fåningt:

Tomatsås
olivolja
2 vitlöksklyftor, rivna
2 burkar Mutti krossade tomater
salt och svartpeppar
lite råsocker eller honung

Fräs vitlöken mycket försiktigt i olivolja i en kastrull. Den skall bara precis blanda sig med oljan och börja dofta. Rör ned de krossade tomaterna. Salta och peppra efter smak. Rör ned en gnutta råsocker eller honung. Låt koka på svag värme tills såsen kokat ihop och oljan skiktat sig en aning. Detta tar åtminstone en halvtimma.

För att göra pastagratäng av detta krävs bara att du blandar ned varm tomatsås i en kastrull med avrunnen, nykokt pasta. Vi brukar använda oss av tortiglioni. Osten blandar vi ned i gratängen, hellre än att lägga den överst, som ett lock. I bland använder vi mozzarella, men ofta tar vi helt enkelt veckans ostskalk och river ned i tomat- och pastablandningen. Denna häller vi ned i en ugnsfast form smord med olivolja. Gratängen behöver åtminstone 10 minuter i 200 grader, även om ingredienserna är varma när formen ställs in i ugnen.

Vilken sorts nykokt pasta som helst blir ju för övrigt en god måltid med hemkokt tomatsås, parmesanost och lite nymald svartpeppar.Dagens pastagratäng innehöll som bilden visar förutom tortiglioni även gårdagens överblivna linguine, klippt i mindre bitar. Att tillvarata rester är ju för övrigt en utdöende konstart...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...