söndag 14 september 2008

Söndagssoppa på broccoli, cannelinibönor och risoni


Söndag kommer nog att bli en soppdag för oss i höst. Efter endast två soppsöndagar känns upplägget redan som gjutet! En tjock, matig och lite osvensk soppa som inte bara mättar och värmer, utan dessutom är löjligt enkelt att laga till.
Jag ångar vidare med mina kvasi-italienska ambitioner, och den här söndagen var det återigen dags för att utsätta barnen för nygamla smakkombinationer.
Ett rykande färskt bondbröd stod för motivationen, precis som härom sisten. Dessutom hägrade en smaskig efterrätt för den som åt en tillräckligt stor portion mat. Jag har nämligen inga som helst problem med att använda mig av vare sig mutor eller belöningar...

Soppa på broccoli, cannelinibönor och risoni
1 paket bacon
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 chalottenlökar, finhackade
2 stjälkar bladselleri, finhackade (gärna med blad)
olivolja
2 hönsbuljongtärningar
2 paket GoGreen cannelinibönor
1 dl risoni
1 stor bukett fin broccoli
grovt riven basilika och parmesan till servering

Klipp baconet i småbitar, och lägg det i en kall stekpanna. Sätt på hög värme och stek upp baconet hastigt under omrörning. Häll i en skvätt olivolja, tillsätt vitlök, chalottenlök och selleri. Sänk värmen, och låt grönsakerna smälta in i baconet.
För över bacon- och grönsaksröran till en stekgryta eller kastrull. Tillsätt hönsbuljongtärningar och cirka en liter kokande vatten. Häll av vätskan och skölj bönorna. Tillsätt dem och risonin. Låt småkoka i knappt tio minuter. Tillsätt broccolin när risonin fortfarande har lite tuggmotstånd kvar, och låt den koka med helt kort.
Det är viktigt med kontrasterna; risonin och bönorna skall vara mjuka och lite mosiga, medan broccolin fortfarande skall ha lite krispig stuns i sig.

Toppa med lite grovt riven basilika och generöst med parmesanost. Lite svartpeppar uppepå är också gott!
Den som av olika skäl inte äter kött, kan givetvis strunta i bacon och ersätta hönsbuljongen med grönsaksbuljong...

2 kommentarer:

  1. Hello Annika,

    I would love the recipe for the pumpkin bread. All of the foods you post about look wonderful. I found you totally by chance. I had a few moments alone while the kids slept and I just hit the next blog button on the top of my blog and after a few times came across your blog. I took a chance and left a message. You just never know who you will meet with a blog.

    SvaraRadera
  2. Jenn: Thanks a lot! I'll translate the recipe and post it as a comment on your blog.
    And you're right - you really never know where you'll end up in the wonderfull world of blogging...!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...