tisdag 23 december 2008

Första vörtbröden, da´n före da´n


Så här i sista minuten beslöt jag mig för att jag måste pröva att baka någon sorts vörtbröd.
De som finns att tillgå i butikerna var en alltför stor chock för min gom efter att familjen levt på hembakat bröd sedan augusti.
Dessutom är det alltid kul att pröva något nytt. Även fast det kanske egentligen är lite väl sent påtänkt med brödexperiment, så här da´n före da´n.

Å andra sidan var det verkligen värt besväret - för det här blev ett otyroligt gott bröd. Lättbakat är det dessutom.
Jag har helt enkelt fått ytterligare ett recept att lägga till julrepertoaren.

Första vörtbröden
1 pkt jäst
2 flaskor porter
100 gram smör
1,5 dl brödsirap
2 tsk salt
2 msk mald pomerans
1 tsk ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
rågsikt, drygt 1 kilo

Smula jästen i en rymlig bunke. Smält smöret och häll i portern. Häll den fingervarma blandningen över jästen. Rör så att den löser sig. Rör ned salt och kryddor. Arbeta sedan in mjölet i degen; i dag använde jag degkrokar, för jag orkade helt enkelt inte plocka fram hushållsassistenten i vårt överbelamrade julstökskök.
Strö lite mjöl över degen, täck den med en bakduk och låt jäsa i minst 45 minuter.
Häll sedan upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda dsen lätt, och forma till två limpor. Låt limporna jäsa övertäckta på plåt i cirka 20 minuter. Grädda dem sedan i nedre delen av ugnen i uppemot 40 minuter.
Låt dem svalna under en bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...