lördag 11 juli 2009

Min mans potatissallad -
i sällskap av våra favoritkorvar


Nu ska jag dela med mig av receptet på en potatissallad vars ingredienslista nog kan verka något avskräckande. Saken är ändå den, att samtliga dessa ingredienser bidrar med sina goda smaker till att skapa den absolut bästa potatissallad jag vet. Receptets proportioner har nog förändrats en del under årens lopp, men ingredienserna är och förblir desamma.

Till denna sallad ska det serveras grillade, smakrika korvar. Min man var hemma i Stockholm i ett ärende tidigare i veckan, och passade då på att titta in hos Sandströms för att köpa några av deras merguez, samt några fänkålskryddade salsiccias. Denna typ av potatissallad förknippas nog annars ofta med tyska korvar, men den fungerar till de flesta. Jag skulle inte tveka en sekund att grilla fina isterband och servera med denna sallad.
Tysk potatissallad, italienska och spanska korvar och framsk senap til det - det borde kanske inte fungera så bra som det gör?

Min mans potatissallad
Dressing
3/4 dl vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1,5 tsk råsocker
2 dl kallpressad rapsolja
salt och vitpeppar

Blanda samtliga ingredienser. Låt gärna dressingen stå och mogna medan potatisen kokar.
Det här blir en stor sats dressing, som räcker till mer än salladen. Riv ned en liten vitlöksklyfta i det som blir över, och häll i en liten flaska, så har du en god dressing som passar til de flesta sallader.

cirka 800 gram färskpotatis

0,5 slanggurka, skalad, urkärnad och tärnad
1 liten rödlök, finhackad
1 dl delade syltlökar
1 dl finhackade cornichoner
1 syrligt äpple, skalat och tärnat
2 rågade msk kapris

Börja med att koka potatisen, och låt den sedan svalna så att den går att tärna. Den ska fortfarande vara varm, när den blandas med dressingen och de övriga ingredienserna. Lägg gurka, rödlök, syltlök, cornichoner, äpple och kapris i en rymlig skål. Häll över potatisen och blanda. Rör sedan ned dressing. Den varma potatisen suger åt sig dressing, och en fantastisk doft stiger ur skålen. Nu är det dags att provsmaka, och se om det möjligtvis behövs mer salt. Låt salladen stå och ta smak 10-15 minuter, och servera den sedan till dina nygrillade favoritkorvar.

3 kommentarer:

  1. Mums vilka goda korvar. Själv ska jag snart få åka iväg till korvarnas mecka, Rosas på Öland. Vilken fest!
    Hälsar fröken Dill från Kalmar

    SvaraRadera
  2. Fröken Dill: Rosas verkar vara ett ställe i särklass. Njut!

    SvaraRadera
  3. Har du testat Korvhantverk Stockholms korvar? Mina favoriter som slår hypade Taylors med hästlängder. Men det är väl en smakpreferens också men jag gillar grovkorniga korvar.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...