tisdag 23 december 2008

Min goda skaldjursröra


Om man tittar i vilken matbutik som helst, finner man dignande hyllor fulla av burkar med olika typer av röror. De har många olika namn, men många av dem gör anspråk på att vara fulla av havets godsaker. Dessa kräft-, räk och skaldjurssallader har ofta bara en enda sak gemensamt, nämligen en hög halt av läbbig industrimajonnäs.
Det är på grund av min aversion mot sådanan röror som jag envisas med att laga egna. Just denna goda blanding är full av räkor, kräftskärtar och stenbitsrom. Jag smaksätter den med citronsaft, finhackad rödlök och en gnutta majonnäs, Ja- det är färdig majonnärs från butiken. Men den ligger som en antydan i bagrunden. den dominerar inte hela smakspektrat.
Min goda skaldjursröra är självskriven på julbordet sedan många år. Den är ett gott sällskap till ren rökta laxen, men jag tycker även att den passar bra till den gravade.
Om det inte är jul, passar den bra att servera som en liten förrätt, på en toast. Den är även bra kompis med varmrökt eller inkokt lax.
Den passar helt enkelt väldigt bra till många olika, goda saker.

Min goda skaldjursröra
500 gram frysta räkor
1 burk kräftstjärtar i lake (170 gram)
1 burk stenbitsrom
2 dl créme fraîsche
1 msk äkta majonnäs
1 msk citronsaft
2 msk röd lök, finhackad

Tina räkorna, och skala dem. Låt kräftstjärtarna rinna av en stund i en sil.
Blanda créme fraîsche, majonnäs, citronsaft och rödlök.
Rör ned stenbitsrommen, och vänd därefter räkorna och kräftstjärtarna.
Röran blir ännu godare om den får stå några timmar, innan den skall ätas.

3 kommentarer:

 1. Det er supergott ut! Den påminner om den jag brukar göra med citron, creme fraiche, lite klipp senap (bara som smakförstärkare) och lite majonäs som fetthållare ;)

  Själv gjorde jag min cole slaw igår till julbordet. Sour cream, lite naturell yoghurt, senap, vitvinsvinäger och salt och vitpeppar. Blanda med strimlad kål med lite morötter i.... mums.

  SvaraRadera
 2. Chall: Coleslaw är ju fantastiskt gott. Och ja, denna röra är supergod ;)!

  SvaraRadera
 3. Tack för ett bra recept. Den gjorde succé på julbordet igår :-). Jag skippade iofs rödlöken, men jag kompenserade det med mer räkor istället.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...