tisdag 11 augusti 2009

Sista glassen på länge -
med smak av trädgårdsbär


Jag befann mig i en av de sämsta mataffärer jag någonsin haft obehaget att besöka - och var inte första gången. Vi har handlat i denna butik vid alldeles för många tillfällen. Nu är den emellertid bojkottat, av flera goda skäl. Vid detta besök letade jag först länge efter frysta bär, och när jag väl hittade dessa, var utbudet erbarmligt.
Jag gick därifrån utan det jag sökte, men i stället med två påsar av Coops "Trädgårdsbär", en blandning av björnbär, hallon, svarta och röda vinbär och blåbär. Dessa fick sätta smak på vad som tråkigt nog blev den sista glassen på länge.

Det är, som jag tidigare nämnt, frysblocket till glassmaskinen som börjat läcka. Nu har jag fått bra tips på var jag kan inhandla reservdelar till vår gamla trotjänare.
I ärlighetens namn var min första tanke att jag vid det här laget inte hade haft något emot att bli förärad en sprillans ny glassmaskin. En skamlös fantasi, måhända, men med tanke på hur många personer som enligt upgift köpt glassmaskin "tack vare" mig (vi är uppe i ett tvåsiffrigt antal) så hade det inte suttit fel med lite sponsring.
Nu fungerar det ju inte så, men det var en trevlig tanke. Jag måste i stället ta ställning till om jag ska köpa en snarlik, ny glassmaskin, eller om jag ska uppgradera till ett glassmonster som fryser glassen samtidigt som den tillagas. Den gamla maskinen får nämligen stå kvar på landet, vilket var planerat redan när vi tog med den hit i början av sommaren.

Trädgårdsbären gav både fin smak och vacker färg. Förpackningen tjänar dessutom som ett bra substitut. Alla har inte tillgång till egen trädgård där ymnigt med bär kan skördas - inte ens jag själv.

Glass på trädgårdsbär
Glasskräm
4 dl grädde
4 dl gammaldags mjölk
4 krm ekologiskt vaniljpulver
1,5 dl råsocker
6 äggulor

Hetta upp grädde och mjölk i en kastrull tillsamman s med vaniljpulvret. Vispa under tiden socker och äggulor pösigt. Blanda sedan äggvisp och gräddmjölk, och sjud på medelvärme under idogt vispande tills dess att krämen tjocknat. (Vattenbad är ett säkrare tips, men det kan jag inte åsadkomma med min köksutrustning här på landet.)
Låt krämen svalna, och förvara den sedan i kylskåp; gärna över natten.

Coulis på trädgårdsbär
600 gram (2 påsar) trädgårdsbär
1,5 dl råsocker

Koka ihop bär och socker till en syltliknande konsistens. Presa sedan genom en fintrådig sil, så att du slipper alla kärnor och skal. Låt coulin svalna, och kyl den sedan i kylskåp

Blanda coulis och glasskräm, och sila den sedan för att ta bor alla eventuella kärn- och skalrester. Kör glasskrämen i glassmaskin. Kyl under tiden ned en lämplig form eller låda i frysen. Frys ned glassen några timmar innan den ska ätas.

13 kommentarer:

 1. De är så skitdyra de där glassmaskinerna som är "självkylande". Bättre att skaffa extra frysblock så att man har råd med lite goda glassingredienser också!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Hej, du missar väl inte min tävling?
  http://bagerskan.blogspot.com/2009/08/tavling.html
  Kram Karin

  SvaraRadera
 3. Det såg hursomhelst ut som en väldigt, väldigt god glass :)
  Måste testa något av dina recept nån dag & bjuda det med något gott jag bakat till!

  SvaraRadera
 4. Jag älskar dina glassrecept! Snodde mina föräldrars gamla glassmaskin från början på 90-talet och den går varm. Det är extra kul för mig som laktosintollerant att kunna äta äkta gräddglass.

  SvaraRadera
 5. Jag dånar, så gott det ser ut!

  SvaraRadera
 6. Fröken Dill: Jo, det är sant att de är dyra. Men tanken är lockande...

  Karin: Jag är dessvärre helt ointresserad av tävlingar, men tack ändå!

  Sandra: Glassen hade säkert fungerat bra tillsammans med goda småkakor.

  Matilda: Tack! Kul att dina föräldrars maskin tack vare dig kommer till användning.

  Anna B: Tackar, tackar!

  Sanna: Ja, det var den!

  SvaraRadera
 7. Ser verkligen smaskens ut, kan tänka mig det är så oxså.. alla de där bären måste bli bara braigt och glassigt.. ska faktiskt testa din glass:-))

  SvaraRadera
 8. mmm underbart. vi gjorde riktigt god vaniljglass häromdagen med blåbärssås, men det här hade inte varit så dumt att prova! :-)

  SvaraRadera
 9. Pialotta: Tycker absolut att du ska testa den!

  Bakmammorna: Glass är verkligen aldrig fel. Jag har svälv svår glass-absinens, nu när maskinen för tillfället är obrukbar.

  SvaraRadera
 10. Hej, jag har använt mig av några av dina recept och det har blivit supergoda glassar (tack!). Men nu har det inte blivit glass på ett tag eftersom frysblocket börjat läcka. Sen såg jag här att du skrev om reservdelar till glassmaskinen - har du något ställe du kan tipsa mig om?

  SvaraRadera
 11. lillalivetstort: Så roligt att du gillar mina glassar! Själv plockade jag faktiskt med mig glassmaskinen hem från landet i helgen. Reservdelar såsom frysklamp finns hos Claes Olsson. Dit ska jag snarast bege mig, för nu löngtar jag efter glass!

  SvaraRadera
 12. Åh men vad bra, då kan jag lätt få tag i ett nytt frysblock :) Tack för tips! (Efter att ha läst din blogg gör jag numera alltid glasskräm när jag ska göra glass, det blir otroligt mycket bättre.)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...