lördag 20 december 2008

Barnkalasets chokladtårta


I dag hade vi barnkalas här hemma. Fem sexåringar, en femåring, en fyra och ett halvtåring, en två och ett halvtåring, en åttamånaders bebis - och så givetvis födelsedagsbarnet själv; även fast han inte fyller sex år förrän på torsdag.
Den blivande sexåringen hade själv fått vara med och komponera menyn. Först bjöds gästerna på hemlagad pizza med fyllning av skinka och ost. Till detta intogs hallonsaft, då vår äldste son aldrig fått smak för kolsyrade drycker.
Därefter serverades chokladtårta med vaniljglass och halvtinade hallon. Det var faktiskt inte hemgjord glass den här gången, utan SIA's ekologiska vaniljglass.

Denna tårta är i sig en härlig hybrid av alla möjliga sorters tårtor och muffins med chokladsmak som jag stött på under årens lopp. Jag har helt enkelt låtit mig inspireras av dem som fallit mig på läppen, och resultatet har blivit denna ganska bastanta och mycket saftiga kaka. Med den enkla glasyren på är den riktigt elegant, men samtidigt barnvänlig. Det vill säga - om man har barn som älskar choklad. Den är vacker att garnera med exempelvis fina valnötter. Man kan även, om man så önskar, ha någon deciliter hackade valnötter (eller andra nötter) i kakan.

Som de flesta kakor av den här typen smakar den faktiskt godast dagen efter.
Jag brukar faktiskt förvara den i kylskåpet. Det är också en perfekt kaka att baka och frysa in, om man vill kunna planera en middag. Då är det bara att plocka fram den några timmar innan desserten skall serveras.
Kombinationen hallon och choklad är något av en favorit, inte bara i tryfflar. Just till denna kaka fungerar det lika bra med både vaniljglass, vispad grädde och vispad crème fraîsche.

Barnkalasets chokladtårta
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl råsocker
1 mks vaniljsocker
1 tsk salt
3 msk cacao
80 gram siktat vetemjöl (knappt 1,5 dl)

Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen, lägg i chokladen, och låt den smälta i smöret.
Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt riktigt pösigt. Häll i chokladsmöret, och rör om. Pudra i cacao, och blanda ned den. Sikta därefter vetemjölet över smeten, och vänd försiktigt ned det.
Häll smeten i en smord och mjölad springform. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen. Kakan skall vara inne i knappt 40 minuter, beroende på hur stor form du använder och hur tunn eller tjock kakan blir. Den skall fortfarande verka aningen lös i mitten, och försiktigt dallra, när du tar ut den.

Chokladglasyr
100 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde

Värm vispgrädden i en kastrull. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar, och låt den smälta i grädden. Ställ åt sidan för att svalna.
Förvara den i kylskåp, men tag ut den en dryg halvtimma innan den skall bredas på kakan. Häll och bred glasyren på kakan strax innan den skall serveras.

Denna chokladtårta passar bra att servera som efterrätt i mellandagarna. Kanske efter en god kalkonmiddag? I stället för hallon, kan man ta halvtinade lingon och smaksätta med råsocker samt saft och skal av en lime.
Lingon från Finnerödja finns i frysdisken i de flesta butiker, för dem av oss som inte har turen att ha egna lingon i frysen.
Detta är ett fantastiskt gott tillbehör till chokladkaka. Kombinationen av lingon och lime blir en smak som inte liknar något annat. Båda har sin karaktäristiska syrlighet, som tillsammans med lite sötma från råsocker bildar en magisk smakkombination. Första gången jag blev bjuden på detta stod det stilla i huvudet - jag kunde bara inte gissa vad det var för smaker och dofter jag kände.

3 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk blogg du har Annika! NU vill jag baka kakor och julgodis!

    SvaraRadera
  2. Hej! Vilken fantastisk kaka - jag är usel på att baka men den här kommer jag nog inte kunna hejda mig från att prova... Ser urläcker ut. Fantastiskt kul att du hittat till min blogg, som bara funnits sedan oktober, och tack snälla för fint beröm! Det spred extra solsken över min söndag (jag bor också på Söder, så jag har lika fint väder som du idag...). Tack också för upptäckten av din fina blogg, hit kommer jag komma tillbaka ofta!

    SvaraRadera
  3. Emma: Tack! Kul att du hittat hit, och att jag kunnat inspirera...

    Pytte: Kakan är suverän. Mycket choklad, och inte minst den viktigsa lilla sältan, som bara måste finnas i en god chikladkaka. Annars blir det bara fadd sötma (tycker jag).
    Jag hittade dig när jag kollade inne bland matbloggarna på bloggtoppen. Din blogg sticker ut!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...