måndag 1 december 2008

Adventsskorpor med saffran
och vit choklad


Det finns en viktig person i mitt liv, som näst efter mina föräldrar varit den vuxna person som stått mig närmast under min uppväxt. Denna person är min faster B.
Nu är hon inte enbart min faster, utan även min gudmor. Det har hon varit med den äran. Man kan lugnt säga att hon tagit detta uppdrag på största allvar. Den generositet hon visat mig har inte enbart tagit sig uttryck i form av gåvor, utan inte minst i att hon tagit sig tid att umgås med mig under min uppväxt och in i mitt vuxenliv.
Vad har nu detta med skorpor att göra? Jo, receptet som dessa skorpor är baserade på kommer från faster B's väninna G. Denna G har i sin tur fått receptet från sin mormor. Eftersom min faster B och väninnan G är födda på 1940-talet, är det väl inte orimligt att tänka sig att mormoderns recept härör från sekelskiftet?

Det är i vilket fall ett riktigt bra skorprecept. Jag har prövat många olika sätt att smaksätta skorporna. Originalet innehåller brunt farin och mandel. Ett år bakade mannen och jag mängder av sådana mandelskorpor, som vi framgångsrikt smaksatte med bittermandelolja. Vi fyllde stora glasburkar med skorporna, och gav bort som mycket uppskattade julgåvor.
Nu är det emellertid dags att experimentera med grundreceptet igen, och då är det saffran och vit choklad som gäller.
Mängderna anges i receptet i gram, men jag har försökt översätta till deciliter, för dem som inte använder sig av eller har tillgång till den för mig så oumbärliga köksvågen.

Saffransskorpor med vit choklad
105 gr smör, rumstempererat
210 gr råsocker (drygt 2 dl)
2 ägg
1 kuvert saffran
100 gr vit choklad av god kvalitet (jag valde Lindts vita choklad smaksatt med äkta vanilj)
340 gr vetemjöl (drygt 5,5 dl)
1 tsk bakpulver

Vispa äggen och sockret. Stör saffran med en gnutta socker i, och vispa sedan ned det i äggsmeten. Hacka chokladen grovt(den blir bäst om den förvarats svalt), och rör ned den i smöret. Rör samman smörblandningen och äggblandningen.
Blanda vetemjöl och bakpulver, och rör ned även detta i smeten. Degen som blir resultatet av detta rörande skall inte vara alltför fast. Rulla ut den och forma den till två längder. Placera dem på plåtar klädda med bakplåtspapper, och platta till dem.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 15 minuter, eller tills längderna fått färg. Tag då ut plåten, och skär längderna till skorpor.
Torka dem spröda i 10-15 minuter på eftervärmen, med öppen ugnslucka.

9 kommentarer:

 1. Har själv ett underbart skorprecept. Kanske värt att ta fram det.

  SvaraRadera
 2. CrimsonAnna: Absolut! Det är så kul när man plockar fram gamla bra recept och "återupptäcker" dem.

  SvaraRadera
 3. låter som dom är jättegoda, men när ska man bland äggsmeten med smörblandningen?

  /Anette

  SvaraRadera
 4. Myran: Tack, de är riktigt goda. Jag har ändrat i beskrivningen nu och skrivit tydligare. Ägg- och smörblandningarna rörs samman innan mjöl och bakpulver blandas i.

  SvaraRadera
 5. Då ska här bakas skorpor på måndag, till mitt mamma-fika på tisdag :D!

  SvaraRadera
 6. Myran: Vad kul! Hoppas du skall tycka om dem.

  SvaraRadera
 7. Hej, låter jättegott.
  Varför 105 gr smör? Vilken skillnad gör 5 gram?

  SvaraRadera
 8. Anonym: hej" Sannolikt ingen skillnad alls. Jag råkar bara följa ett gammalt recept, där det uttryckligen står just 105 gram. Vanans makt :-).

  SvaraRadera
 9. OK, då plockar jag fram vågen för dessa måste jag testa ;-)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...