måndag 30 november 2009

Långlagad kalvbog, tomatsås, papardelle


Detta är inget annat än en variant på en variant. Ni har läst det förut. Enda skillnaden är att det denna gång rör sig om kalvbog, ett köttstycke som jag alldeles för sällan stöter på i vanliga matvarubutiker. De ibland er som trots mina förföriska frälsningsförsök inte fallit till föga, och tagit fläskkarrén till era hjärtan, kan kanske lockas av den rara kalvbogen?
Jag gjorde ungefär så som jag brukar; se det hela som ännu en receptidé. Anledningen till att det blev passerade tomater i stället för de sedvanliga krossade, var helt enkelt att det fanns en öppen flaska i kylskåpet. Jag föredrar helt klart de krossade. Såsen blir helt enkelt för slät för min smak med passerade tomater.
Smaken var det dock inget fel på.

Långlagad kalvbog
Kvällen innan:
1,2 kilo kalvbogsalt och svartpeppar
3 hackade schalottenlökar
(sista skvätten matlagningskonjak)
2 hackade vitlöksklyftor
2 lagerblad
en näve tinjan
2 dl Mutti passerade tomater
2 dl vitt vin

Lägg schalottenlök, vitlök, lagerblad och timjan i botten av en emaljerad gjutjärnsgryta. (Skvätt över konjaken - cirka 2 matskedar.)Krydda köttet på ömse sidor, och lägg i det. Häll tomaterna och vinet runtom. Lägg på locket, ställ in i kylskåpoet, och gå och kögg dig.

Nästa morgon:
Sätt ugnen på 80-90 grader. Ställ in grytan i nedre delen av ugnen, och åk till jobbet. Låt grytan stå i ugnen i 8-10 timmar.
Tag ut grytan ur ugnen. Lyft ur köttbiten. Den är så mär att den går itu. Tillsätt 2-3 matskedar Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré samt några nypor råsocker. Låt såsen reducera, medan du kokar pappardelle.
Riv isär köttet med hjälp av två gafflar. Servera det med såsen, på pappardelle, med mängder av parmesan och nymald svartpeppar.

3 kommentarer:

 1. Har följt dessa långlagade recept från början och väntar bara på att få sätta igång själv... problemet är bara att jag ännu inte har en bra gryta som går in i ugnen (hoppas på att få en i julklapp:).. dessutom så måste jag leta reda på nån vettig kötthandlare som säljer hela bitar fläskkarre, vill ju helst ha en ekologisk sådan... var hittar du din?

  SvaraRadera
 2. Sofia: Kul att du gilar upplägget! Jag ska erkänna att jag inte alltid är lika selektiv när jag ahndlar kött. Jag köper ganska ofta svensk fläskkarré på lokala ICA. Men, jag handlar hos mina favoriter Sandströms så ofta jag kan (och när plånboken så vill). Ekologiskt är ju ösnkvärt, men jag "nöjer" mig även med bra kött från småskaliga bönder, där man "vet" att djuren haft det drägligt.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Då har min blogg flyttat till Taffel och ditt fina recept på långkoket är första artikeln som jag lagt in med länk till dig.
  Besök mig gärna på http://mormorsmat.taffel.se

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...