fredag 19 december 2008

Min mans marmelad på
torkade fikon och portvin


Detta är i mitt tycke det perfekta tillbehöret till de flesta goda ostar jag kan komma på.
Så gott, och så enkelt att göra.

Det är min man som sedan många år tillbaka brukar laga denna otroligt goda och enkla marmelad. Just i dag var det jag som fick stå för hackandet och kokandet.
Det är väl inte någon marmelad i egentlig mening, utan snarare en kompott? Den passar i vilket fall lika bra till lagrade hårdostar som till mögelostar och kittostar. Den är helt enkelt lika bra kompis med Västerbottensost som med julens stilton.
Marmeladen (som jag tänker fortsätta kalla den) har sedan ett par år tillbaka en självskriver plats på vårt julbord. Eftersom jag ändå mätte upp mängderna vid dagens kok, så skriver jag ned receptet, även fast var och en kan höfta precis som den vill för att få marmeladen efter sitt eget tycke och smak.

Min mans marmelad på torkade fikon och portvin
500 gram torkade fikon
3,5 dl Graham's Six Grapes portvin

Hacka fikonen ganska smått. Lägg dem i en kastrull och häll över portvin. Lägg på locket, och koka upp blandningen. Sänk sedan värmen, och låt marmeladen koka på medelvärme i uppemot 40 minuter.
Skålla en burk och dess lock med kokande vatten. Vi brukar använda en klassisk konserveringsburk med gummiring, bara för att det ser trevligt ut att servera ur. Vilken ren burk som helst fungerar.
Marmeladen har lång hållbarhet. Den kan stå i månader i kylskåp, men vinner nog ändå på att ätas upp över julhelgen.

Förutom att passa till ostar, borde marmeladen rimligen smaka mycket bra i sällskap med hemlagad vaniljglass.
Recept på hemgjord vaniljglass hittar du här.

3 kommentarer:

 1. Det låter gott! Jag fick något liknande som tillbehör till goda ostar hos en kompis för ett par veckor sedan och det var toppen. Jag hade just tänkt forska fram något recept så nu ska jag definitivt prova din variant. Kan nog fungera bra till den goda gorgonzolan på min mammas julbord...

  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Osten brukar komma fram lite senare på julaftonskvällen. Vilket fint bidrag till årets det här kan bli.

  SvaraRadera
 3. Denna vill jag testa. Jag gjorde en äppel- och fikonchutney häromdagen men den tror jag passar mer till mat... Tack för tipset!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...