tisdag 2 december 2008

Pepparnötter


Bara namnet är i sig härligt. Dessutom är detta en alldeles fantastiskt trevlig liten pepparkaksvariant. Hembakade pepparkakor är annars inte någon direkt favorit hos mig. Jag tycker helt ärligt att Kung Oscars köpe-pepparkakor är de godaste.
Pepparnötter skall tydligen vara en ganska gammal kaksort. Många bakar dem i form av kulor, små som just nötter; hasselnötter, vill säga. Jag tycker det är både godare och mer praktiskt att göra dessa aningen större, knubbiga småkakor. I varje kaka sticker jag en skållad mandel. Om det är någon som brukar köpa färdiga skållade mandlar - så sluta med det. De är verkligen inte goda. Släng i stället en påse sötmandel i hett vatten; vänta någon minut, och du kan sedan lätt trycka mandlarna ur skalen.
När jag för skojs skull googlade på pepparnötter, fann jag en uppsjö av olika varianter. Detta är min version av denna delikata lilla kaka.

Pepparnötter
125 gram rumsvarmt smör
0,5 dl råsocker
0,5 dl farinsocker
2 msk mörk sirap
1/2 ägg
300 gram vetemjöl
drygt3,5 dl)
1 rågad tesked bikarbonat
1 tsk mald kardemumma
1,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald kardemumma
200 gram skållade mandler (de som blir över kan man ju alltid ha i glögg)

Blanda smör och socker väl.
Rör ned kryddor och bikarbonat, och därefter det halva ägget. Blanda slutligen ned mjölet. Knåda ihop degen, och forma därefter kulor av den.

Tryck ned en mandel i varje kula. Grädda på 175 grader i 12-15 minuter, beroende på kakornas storlek och hur välgräddade du vill ha dem.


Smör eller inte smör i småkakor? Ja, många anser ju att småkakor som man sparar en längre tid, såsom pepparkakor, riskerar att härskna om de bakas på smör.
Själv tycker jag att det risken känns ganska lite. Jag minns när vi bakade pepparkakor hemma under min uppväxt, och de tog ju aldrig slut. Det kändes som att de röckte till sportlovet, allraminst. Men härskna? Nej, aldrig. Bättre då att baka en mindre sats av kakorna, om man inte tror att man kommer att äta så många. Eller att frysa in dem.
Dessutom vägrar jag av princip att köpa margarin. Det har aldrig kommit innan för min tröskel.

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...