torsdag 11 december 2008

En alldeles enastående apelsinglass


Det var bara att acceptera faktum. Det här är inte någon barnvänlig glass. Efter provsmakning uttryckte de tre glassätarna i barnaskaran unisont sitt missnöje med veckans glassmak. Där stod jag - med min kärleksfullt tillagade apelsinglass med finriven, mörk choklad.

Jag förstår barnen. Det här är ett klassiskt fall av naturlig smak kontra artificiella smaksättare, där de ekologiska apelsinerna förlorade stort. Jag reagerade själv, när jag först smakade på glassmeten. Det blev en lika stor tankeställare som när jag första gången lagade vaniljglass. Först känner man inte igen smaken. Sedan inser man det hemska i att den naturliga smaken blivit det avvikande. Apelsinglass är inte naturligt orange, och den smakar inte apelsin så som vi är vana att känna smaken i tuggummin, godis eller andra produkter.
Det står en hel del att läsa om detta ämne i Den hemlige kocken.

Här har ni alltså smak nummer två av glassarna i advent. Kombinationen apelsin och choklad är ju en klassiker. Jag var lite fundersam först, och oroade mig en del för om den syrliga apelsinsaften skulle få gräddmjölken att skära sig. Kanske redde äggulorna bort eventuella sådana risker. Det gick i vart fall hur bra som helst att smaksätta på detta vis. Tidigare har jag endast erfarenhet av att smaksätta med coulis, eller puréer. Nu blev jag lite sugen på att laga citronglass.
Receptet är verkligen föredömligt enkelt - för att vara hemlagad glass.

Apelsinglass med finriven, mörk choklad
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl gammaldags mjölk
1 krm ekologiskt vaniljpulver
2 dl råsocker
5 äggulor
rivet skal och saft av två ekologiska apelsiner
50 gram finriven, mörk choklad
(jag använde Lindts 85%)

Hetta upp grädde, mjölk, vaniljpulver och rivet apelsinskal. Vispa under tiden socker och äggulor riktigt pösigt. Blanda ned apelsinsaften i äggvispet.
Häll gräddmjölken genom en finmaskig sil ned i äggvispet, så att apelsinskalet fångas upp.Blanda altsamman väl, och häll tillbaka i kastrullen. Hetta upp glasskrämen under flitig omrörning. Den får absolut inte koka. Häll sedan tillbaka den i bunken. Låt den svalna, och därefter bli riktigt kall i kylskåpet. Gärna över natten, om du har sådan framförhållning.

Ställ in en plastlåda till glassen i frysen, så att den blir riktigt kall.
Kör glassmeten i glassmaskin. När den i princip är färdig, häller du ned den finrivna, mörka chokladen. Låt glassmaskinen fördela chokladen jämnt i glassmeten.
Häll sedan över glassen i den kalla lådan från frysen. Frys glassen i 1-2 timmar.

Fredagsglassen blev torsdagsglass, eftersom det bär iväg till Göteborg för hela min familj i morgon.
Om du har samma smak som jag, avnjuter du en rejäl kula av glassen tillsammans med en kopp riktigt starkt kaffe.

2 kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...