söndag 14 december 2008

Sambuco-tryfflar
- ett vilt experiment


Jag gillar verkligen kombinationen choklad och lakrits. Under mitt au pair-år på Island fick jag mitt lystmäte på denna punkt, då det fanns flera olika vanligt förekommande godsaker på detta tema. Jag minns med andakt chokladbiten Draumur, som var en kaka av mjölkchoklad, armerad av mjuka saltlakritsstänger.
Sagolikt gott.
Nu börjar kanske någon undra vad vi egentligen har för ett spatiöst spritskåp, varifrån den ena efter den andra flaskan med trevliga smaksättare materialiserar sig.
Sanningen att säga så står det ganska många flaskor med slattar i skåpet. Dessa slattar kan ju emellertid komma till fantastiskt bra nytta, om man nu som jag vill smaksätta tryffel med en lakritsdoftande, klassisk italiens anislikör.
Det går säkert lika bra att använda ouzo.

Precis som Limoncellotryffeln, så blir detta en fast tryffelsmet. Den kladdar med andra ord inte när den rullas. Kanske hade jag kunnat ha grädde i smeten för att göra den mjukare. Det kan jag experimentera med en annan gång. Smaken blev i varje fall superb.

Sambuco-tryfflar
200 gram ljus choklad
2 msk Sambuco
1 msk vispgrädde
200 gr ljus choklad
eventuellt kakao, till att pudra över

Smält chokladen över vattenbad. Rör ned Sambucon. Smeten blir omedelbart fast, och lite kornig till konsistensen. Blanda i grädden.
Låt smeten stelna; exempelvis i kylskåp, men då måste du ta ut den en god stund innan du skall rulla kulor av den.
Det kan tyckas som en mycket fast smet, men den formar sig fint till kulor mellan dina handflator - utan att kladda. Smält ytterligare 200 gram ljus choklad över vattenbad. Doppa tryfflarna i chokladen med hjälp av till exempel två små gafflar. Låt så mycket som möjligt av överflödig choklad rinna av, innan du placerar tryfflarna på bakplåtspapper för att torka.
Den choklad som blir över, häller du ut på ett bakplåtspapper och strör goda nötter över. Ett trevligt bonus-godis, vid tryffeltillverkning.
Pudra gärna lite kakao över när chokladen börjat stelna.
Förvara dem svalt, men tag fram dem en stund i rumstemperatur, innan de skall ätas.

3 kommentarer:

 1. Här är en till vän av lakrits. Jag tar gärna ett smakprov;)

  SvaraRadera
 2. och det här (om vi har nån lakritsalkoholslatt kvar i skåptet)

  SvaraRadera
 3. Mimmi: Får skicka dig ett virturllt sådant ;)!

  Jessica: Ni får väl rota fram slattarna ur barskåpet, och se vad som gömmer sig där!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...