tisdag 13 oktober 2009

Kantarellsoppa med kumminkryddade parmesankakor

När jag planerade förrätten till lördagens middag, ville jag att den i likhet med desserten skulle gå att förbereda. Denna framförhållning kom jag att vara extra tacksam för, då jag reagerade med stor förvåning när gästerna ringde på dörren en timma tidigare än jag trodde att jag bjudit in dem. Det blev en nyttig läxa i flexibilitet för kontrollfreaket Annika. Faktum är att det blev riktigt trevligt; jag lyckades till och med delegera ut uppgifter, och fick således lite hjälp i köket. Detta låter kanske inte riktigt klokt, men det är ganska ovanligt att jag tar emot hjälp eller assistans från någon annan än min man - eller min mamma.
Jag hade faktiskt aldrig tidigare lagat soppa på kantareller, men jag blev mycket nöjd med resultatet. Jag ville inte ha några smaksättare som stal uppmärksamhet från kantarellerna; de övriga ingredienserna skulle bara komplettera och förstärka deras utsökta smak. Först kändes det nästan vanvördigt att mixa soppan, men det blev verkligen riktigt, riktigt lyckat. Att strössla över små, hela, stekta kantareller innan serveringen bidrog både till soppans utseende och smak.
jag ville servera något att ett knaprigt tilltugg till soppan, och stod först helt rådlös. Då kom jag att tänka på att jag för flera månader sedan läste om små, läckra parmesankakor hos Öhmans mat & vin. Nu hade äntligen det tillfälle jag längtat efter dykt upp, då det var hög tid jag själv skulle pröva att baka och smaksätta. Jag glömde i hastigheten helt av att fota mina kakor, så ni får hålla till godo med de förstklassiga bilderna på Anders Öhmans läsvärda blogg. Jag vaölde att beströ mina kakor med nystött kummin, vilket jag tyckte passade väldigt bra ihop med kantarellsoppan. Nästa gång rpövar jag nog att baka in kummin i själva degen. det ska också bli intressant att pröva att smaksätta med andra ostsorter. Som ni förstår blev dessa kakor precis lika goda och lyckade som jag hoppats, och jag kommer att baka dem mycket snart igen.

Min kantarellsoppa (6 förrättsportioner)
8 hekto kantareller
1 schalottenlök, finhackad
2 + 1 msk smör
7-8 dl grönsaksbuljong
2 msk vitt vin
1 dl grädde
salt och vitpeppar

Rensa svampen och skär den i mindre nitar, men spara drygt enb deciliter små, fina svampar till dekoration. Stek den delade svampen med schalottenlöken i smör, tills svampen mjuknat och svettats ut sin vätska. För då över den till en kastrull. Tillsätt grönsaksbuljongoch vitt vin, och koka svampen i några minuter. Tillsätt grädde, mixa soppan slät och smaka av med salt och vitpeppar. Stek de resterande svamparna i smör, och strössla ned dem i sopptallrikarna precis innan du serverar soppan..

Lånade, kumminkryddade parmesankakor
75 gram rumsvarmt smör
75 gram vetemjöl
75 gram parmesanost, finriven
cirka 1 tsk nystött kummin

Detta smått geniala recept har en formel, och sådant är jag väldigt svag för. 1+1+1, helt enkelt. Lite extra mjöl tyckte jag behövdes vid utbaket. Jag blandade ingredienserna till en deg, rullade ut den, skar den i skivor och beströdde dem med kummin. Sedan bakade jag av akorna i 200 grader, i cirka 20 minuter i mitten av ugnen. Jag hade inte tid att låta rullarna vila i plastfolie i kylen, vilket gjorde att de inte fick fullt lika fin form som Anders Öhmans. Men smaken, den var utsökt, och kakorna hade en strykande åtgång.

4 kommentarer:

 1. kumminkakorna lät helt klart intressanta :)

  SvaraRadera
 2. Jag förstår precis det där med hjälp. Det är knappt jag tolererar min man i köket. (han får gärna laga mat men då håller jag mig undan)

  SvaraRadera
 3. Mumsigt med kantarellsoppa, har en hel del kantareller i frysen så det kanske jag ska pröva :-)

  SvaraRadera
 4. Kul att du gillade kakorna.
  Jag gjorde själv flera kilo till ett vernissage för ett tag sedan. De försvann i ett nafs. Folk åt dem som chips.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...