onsdag 10 december 2008

Bästa saffransdegen - godaste lussekatterna

Hör upp nu, alla läsare! Ni har väl inte gått på myten om att det måste vara kesella saffransbrödet för att det skall bli saftigt?
Det där är bara en smart reklamkupp från Arla, som oroväckande nog verkar ha fått benhårt fäste hos alltför många hemmabagare. På vilket sätt skulle denna ingrediens bidra till saftigheten? Och hur kan det då komma sig att man kunde baka goda lussekatter långt innan produkten i fråga fanns?

Jag ber er - glöm kesella. Satsa i stället på mitt suveräna recept. Bakar du efter denna ingredienslista, och med dessa istruktioner, så får du garanterat fluffiga, saftiga och gyllene lussekatter.
Förra julen delade jag med mig av receptet inne på Allt För Föräldrars forum Mat & Dryck, och jag vill minnas att det var många som blev glatt överraskade då de prövade det.
Självklart skall man ha nybakade lussekatter till Lucia. Därmed inte sagt att alla orkar stå och baka samma dag. Nu är det så förnämligt, att om man fryser ned dessa kusar då de precis svalnat, så smakar de så nära nybakat man kan komma, om man bara tinar dem försiktigt.

Lite kuriosa i sammanhanget är att receptet ursprungligen kommer från Allt om Mats decembernummer 1973. Tidningen står fortfarande hemma hos mina föräldrar. Jag spanade lite i den när jag sist var nere i Göteborg. Det är en fantastiskt tidning. Tänk, så motbjudande de kunde få mat och bakverk att se ut, de som tog foton på 70-talet.
Faktum är att jag skall kasta en blick i tidningen när familjen är i Göteborg i helgen. Vem vet, det kanske döljer sig någon bortglömt skatt till recept under den slitna ytan?

Bästa saffransdegen - godaste lussekatterna
200 gram smör
5 dl gammaldags mjölk
2 paket vanlig jäst
2 dl råsocker
2 paket saffran
1 tsk salt
1 stort ägg
omkring 1 kilo vetemjöl

russin

1 uppvispar ägg till pensling

Smula jästen i en rymlig bunke. Den här degen behöver gott om plats. Smält smöret. Rör ned mjölken. Degvätskan skall vara knappt fingervarm. STöt saffran med en gnutta socker i en mortel. Blanda ned den i degvätskan tillsammans medsocker och salt. Vispa ned ägget i degvätskan.
Häll därefter i mjölet. Arbeta med degkrokar (eller i hushållsassistens, om du har en sådan) tills degen bildar en smidig boll, som släpper från bunkens kanter. Täck över degen och låt den jäsa i minst 45 minuter. Den kommer att fördubbla sin storlek.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåd den lätt. Dela den i två delar. Varje deghalva blir till 16 normalstora (i mitt tycke) lussekatter.
Vilken form du vill ge dina lussekatter är så klart upp till tycke, smak och tradition. jag brukar göra hälften "vanliga" lussekatter och hälften "dubbla".
Låt dem jäsa övertäckta på plåt i uppemot 20 minuter. pensla med uppvispat ägg, och grädda i cirka 8 minuter i nedre delen av ugnen på 225 grader.
Lussekatterna mår bra av att svalna övertäckta på ugnsgaller

28 kommentarer:

 1. Jag håller med dig, kesella är en Arlakupp. Det kan omöjligt göra bröden saftigare, endast mer finporiga (vilket kanske upplevs som saftigt?).
  Dina lussebullar ser underbara ut! Jag känner doften ända hit =).

  SvaraRadera
 2. Jodu Annika, de där bullarna är goda! Jag bakade redan till första advent efter receptet som jag fick av dig för ett par år sen. Jag lät saffranet dra i konjak en stund, vet inte om det gjorde någon skillnad men det smakade iaf ordentligt av saffran om bullarna vilket jag oftast inte tycker det gör.

  Nu är bullarna snart slut så det är dags att baka nya. Men det får bli till helgen.

  SvaraRadera
 3. Ah, de ser onekligen väldigt goda. Men de ser lite torra ut.. glömde du kesellan? ;)

  SvaraRadera
 4. Jag har antecknat! Tack tack!

  SvaraRadera
 5. Vad är "gammaldags mjölk"? Jag bor i Florida och något sådant finns inte här. Kan jag använda vanlig "fet" mjölk eller kanske blanda lite grädde och mjölk?
  //Victoria

  SvaraRadera
 6. Rebecca: Jag vet att du inte är förtjust i söta bröd, men doften hade du definitivt uppskattat ;)!

  Pernilla: Det är nig enbart positivt att låta saffran dra i konjak. Kul att du uppskattar lussekatterna! Du är ju en kritisk läsare, så det uppskattas särskilt.

  Fredrik: Fasen också, jag visste att det var något jag glömde ;)!

  Kryddburken/Li: Jag kan bara varmt rekommendera receptet!

  Victoria: Jag älskar Gammaldags mjölk. Det är mjölk med naturligt varierande fetthalt på 3,8 -4,5 % som inte har homogeniserats, vilket betyder att det flyter omkring klumpar av grädde i den. Min man tycker den är too much, men jag och barnen älskar den.
  Det går givetvis lika bra med vanlig, "fet" mjölk!

  SvaraRadera
 7. Ah - äntligen! Jag har aldrig fattat grejen med kesellan,har alltid bakat på samma vis med mycket smör och lite mjöl och inte lidit av torra lussekatter.
  Och så extra socker, lussedeg behöver lite extra sötma. :)

  SvaraRadera
 8. Hej! vad bra att du tog upp det där med Kesella. Men det är inte gott.Konsistensen kanske blir bra men inte smaken.Som när degen jäst för länge och blir surjäst. "Surt" saffransbröd inte gott. Min mamma, mormor moster gjorde så gott saffransbröd. Det är väl bara det att saffransdegen kan bli kladdig med risk att man har i för mycket mjöl. Mamma hade mycket socker i degen precis som du.
  Ska testa ditt recept. Verkar gott.

  SvaraRadera
 9. Så himla kul! Jag bakar alltid efter AoM:s recept från 1973! Det har jag (och mamma) gjort så länge ja kan minnas! Jag har aldrig fattat varför alla är så sålda på kesella! En vetenskaplig förklaring någon? Tidningen finns hemma hos mamma, med väl slitna blad!
  Våga vägra kesella!
  /Maria

  SvaraRadera
 10. Maria: Vad kul att också du är frälst av samma recept! Jag ska ändå våga mig på att experimentera lite med det, i år...

  SvaraRadera
 11. Hej Annika, kul, jag bloggade lussebullar idag, exakt ett år efter ditt inlägg och har en egen halleluja-deg ;-)

  SvaraRadera
 12. Anna B: Vilket härligt sammanträffande! Mitt nästa projekt är, givetvis, surdegslussekatter!

  SvaraRadera
 13. Hej Annika,

  tänkte testa ditt recept nu i år, första gången jag ska baka lussekatter och jag brukar ju lyckas väldigt bra med allt jag företar med mig när recepten kommer från dig! ;)

  En fråga: Jag undrar om du bakar i varmluftsugn eller vanlig (jag brukar baka på varmluft och brukar då dra ner värmen lite men om du har utgått från varmluft när du har bakat behöver jag ju inte justera något). Tack på förhand!

  SvaraRadera
 14. två plåtar bakadE, tror vi har hittat vårt(ditt) lussekattsrecept. Skulle dock haft de några minuter till i ugen men det brukar gå att ta igen när de värms i ugnen efter frysen! tack!

  SvaraRadera
 15. Oj, så många obesvarade kommentarar - pinsamt :-(!

  Ingela: Sent, alldeles för sent svar, men jag avser vanlig ugnsvärme, inte varmluft.

  Sara: Kul att du är nöjd! Och, hellre lite ljusa lussekatter än för mörka!

  SvaraRadera
 16. Jag gillar russin i bullarna. De där som man petar ner på toppen smakar mest torrt och bränt. Finns det en risk att degen inte jäser om man har i russin innan degen ska jäsa första gången?

  SvaraRadera
 17. Hej!

  Hur många gram saffran är det i ett paket? Här på Island finns det att köpa i ett gram nämligen, inga paket...

  M.v.h.
  Astridur

  SvaraRadera
 18. Ástríður: Så kul med den isländsk besökare! Jag tillbringade ett år i Reykjavik (eller rättare sagt på Seltjarnarnes) 93-94.
  Det är 0,5 gram saffran i de svenska kuverten.

  SvaraRadera
 19. Tack för ett toppen recept, gjorde 3 saffrans längder och endel släta bullar som jag fyllde med mandelmassa och mörk choklad, blev super gott! Har aldrig varit med om så mjuka saftiga bullar tidigare.. knappt så man vågar ta i dom för att man tror att dom ska falla i sär! Ska bli kul att bjuda på i jul! :)

  //Emelie

  SvaraRadera
 20. Bästa receptet hittills! Bullarna blev supersaftiga, lagom porösa och jättegoda. Tack!!! Frågan är nu vad jag gör med all Kesella för den hade jag så klart redan köpt i tron att den var nödvändig. Så lättlurad man är... God Jul! /Mia

  SvaraRadera
 21. Gud så spännande!
  Jag och pojkvännen gjorde ett mycket stenhårt satsande av våra lussekissar i år men fasen vad tort och tråkigt det blev.
  Ändå tagit receptet ifrån delikates kungens recept.
  ...måste vara kesellas fel!

  Imorgon förmiddag ska jag banne mig försöka baka en ny satts med ditt super recept ( låter det som).
  Återkommer på eftermiddagen med hård/mjuk kritik som den lusskatts ätande älskaren jag är!
  Mvh : Mimmi

  SvaraRadera
 22. När blandar man degvätskan med jästen? Före sockret&saffranet och ägget?:)

  SvaraRadera
 23. Anonym: Åh...nu när jag läser dena receptbeskrivning så skäms jag. Uselt. Degvätskan blandas med jäst, socker, salt, saffran och ägg. Därefter tillsätts mjölet. Hoppas detta reder ut det hela!

  SvaraRadera
 24. Hur jätteviktigt är det att det är just råsocker?

  SvaraRadera
 25. vad menar du med "vanlig" jäst? inte för söta degar eller?

  SvaraRadera
 26. 3e året med dessa underbart goda lussekatter!! Smakar nybakta även efter frysning!! Mums mums!!

  SvaraRadera
 27. Svar
  1. Förlåt mina barn kom åt paddan och råka skriva blääää när jag var på toa 😂

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...