tisdag 9 december 2008

Vaniljbågar


Det här receptet har jag ärligt lånat av Anna Bergenström - fast givetvis inte utan att ha gjort några små förbättringar. Jag visste inte vad det var jag gjorde, när jag första gången bakade dessa möra, hasselnötsmättade vaniljbågar. Vad jag gjorde var att återskapa ett bortglömt kakminne från barndomen.
Min mamma har i alla år sjungit i kör. Kören hade alltid en Luciafest. Detta var en familjefest, med många trevliga inslag. En av medlemmarna i kören var en i mina ögon äldre dam av österrikisk härkomst. Fast med tanke på min ringa ålder, så kanske hon bara var i femtioårsåldern.
Hon var i varje fall svårt drabbad av reumatism, och hade de typiska, liksom knöliga händerna, som ofta kännetecknar denna otrevliga sjukdom. Med dessa stackars händer stod hon varje jul och bakade (bokstavligt talat) hundratals sådana här kakor. Dem bjöd hon sedan vänner och bekanta på, bland annat på ovan nämnda Luciafest.
I mitt minne förefaller hennes plåtburk som ett hav av florsocker, där det simmade ett stim av kakor.

Jag hade fullständigt glömt bort dessa kakor, fram tills förra julen. Då läste jag receptet i Annas kakor, och det lät trots sin brist på bilder så läckert att jag ville pröva det. Så fort jag smakat första kakan kastade jag mig på telefonen, för att berätta för mamma om min upptäckt.
Jag kan bara varmt rekommendera er att pröva denna fantastiska lilla kaka. Den passar lika bra till kaffe, som till ett glas sherry; eller varför inte madeira?
Vaniljbågarna har en självklar hedersplats bland mina julkakor.
Om någon undrar vad det är jag ändrat i receptet, så är det att jag använderråsocker och ekologiskt vaniljpulver i stället för vanligt socker och vaniljsocker - så klart.

Vaniljbågar, cirka 40 stycken
100 gram hasselnötter, malda
200 gram smör, rumsvarmt
1 dl råsocker
2 krm ekologiskt vaniljpulver ( eller 1 tsk vaniljsocker
210 gram vetemjöl (cirka 3,5 dl) + lite till utbak
1 dl potatismjöl

Jag skall börja med att skriva att det här receptet, i likhet med de allra flesta recept på småkakor, givetvis går att halveras!
Mal nötterna i en mandelkvarn. Det fungerar inte att köra dem i matberedare, eller att finhacka. Ställ dem åt sidan. Rör ihop smör, socker och vaniljpulver. Blanda sedan i siktat vetemjöl och potatismjöl. Degen kan först verka för torr, men den ger med sig. Blanda till sist i de malda hasselnötterna.
Därefter låter jag degen vila i plastpåse i rumstemperatur någon halvtimme.
Dela degen i fyra delar, och sedan varje fjärdedel i tio delar. Forma delarna till bågar. Degen är ganska lätt och behaglig att arbeta med, så det går rätt så snabbt att forma den.
Grädda 1 20-25 minuter på 175 grader, i nedre delen av ugnen. Tag sedan ut dem, och låt dem svalna. Pudra dem rikligt med florsocker.
Allra bäst smakar kakorna (precis som Anna skriver i sitt recept)underligt nog dagen efter att man bakat dem.

2 kommentarer:

  1. Åh, det här ser ut som de grekiska kakor min svärmor bakar varje jul. Hon har iofs hela nötter i, men i övrigt tror jag det är samma :). På grekiska heter de kourabie (ental). Det här är favoritkakan alla kategorier!

    SvaraRadera
  2. evacecilia: Så spännande! Jag älskar dessa kakor. Har inte hunnit baka dem i år :-(!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...