onsdag 3 december 2008

Makalösa - de fantastiska korintkakorna


Jag radar upp mina småkaksrecept. Det blir ett mäktigt kakfat framåt andra advent. Dagens exempel är denna till synes oansenliga småkaka - en riktig klassiker.
Det är svårt att beskriva vad som är så speciellt med den, eftersom den egentligen är så enkel. En neutral deg, smaksatt enbart med korinter. Ändå blir kakorna så smältande goda. De tillhör mina absoluta favoriter.
När jag var barn var ett välfyllt kakfat fortfarande en självklarhet på varje födelsedagskalas. Det var kanske inte fråga om sju sorters kakor, men åtminstone en fyra-fem stycken. Dessutom en mjuk kaka, vetelängd och tårta.

Kanske har kakorna egentligen inte så värst mycket med advent eller jul att göra, skulle man kunna tycka. Men sedan ett par år tillbaka har jag valt att baka dem endast vid den här tiden på året.
Därför är de julkakor för mig.
Kanske också för dig?
Receptet kommer från min mamma. Det är så fint, att jag inte ändrat på någonting. Jo, förresten, det har jag visst - jag använder råsocker. Det är å andra sidan det enda undantaget från ett perfekt originalrecept.
Enda problemet med dessa kakor är att degen är så god, att jag måste lägga band på mig för att inte smaka för mycket.

Makalösa
200 gram smör
150 gram råsocker (1,5 dl)
100 gram korinter (en påse)
250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)
3 tsk bakpulver

Blanda smör och socker väl. Rör sedan ned korinterna. Det skall absolut vara korinter; det blir inte samma sak med russin.
Sikta sedan över bakpulver och mjöl, och knåda ihop alltsamman till en deg.
Dela degen i två delar. Rulla vardera degbit till cirka 5 cm tjocka rullar. Skär dem i skivor. Forma till de små skivorna vid behov, de kan bli lite tillplattade när man skär dem.
Placera kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda dem på 200 grader i mitten av ugnen i cirka 8 minuter, eller tills kakorna fått färg.

12 kommentarer:

 1. Varför föredrar du råsocker?

  SvaraRadera
 2. Dessa skall prova att baka, Annika...men du om jag inte har något råsocker hemma, skall jag ta lika mängd socker?

  SvaraRadera
 3. Mmmmuuums! Måste jag testa att baka. När jag bodde hemma ville jag alltid att mamma skulle baka korintkakor till jul (och mandelmusslor), det var mina favoriter! Själv har jag faktiskt aldrig bakat det, har snöat in mig på andra kaksorter.

  Vilken bra blogg du har!

  SvaraRadera
 4. Liv: Jag föredrar smaken av råsocker, och tycker att kakor rent generellt blir bättre med det. Småkakor blir knäckigare och krispigare.
  Råsockret är inte lika raffinerat som vanligt socker, och det innehåller krpm som påverkar kroppens insulinprdduktion positivt (har jag för mig, måste kolla upp det!).

  Sara: Det funkar hur vra som helst med vanligt socker.

  Jessica: Tack för den fina komplimangen. Visst är det gott med korinter? Mandelnusslor är en favorit för mig också.

  SvaraRadera
 5. Korintkakor har jag inte ätit på hur många år som helst, och det är ju så himla gott!
  Tack för tipset!
  Hälsningar Mamma Mat

  SvaraRadera
 6. Mmmm..ser supersmaskiga ut..Det receptet måste jag prova..tack:)
  /anna

  SvaraRadera
 7. Mamma Mat: Korintkakor förtjänar att återupptäckas!

  Anna: Pröva, de är superenkla och goda. Blir inte bättre än så!

  SvaraRadera
 8. Vilka super goda kakor!! Vi älskar dom, får nog bli en sats till före jul. Tack för en fin blogg, följer den med stor intresse.

  SvaraRadera
 9. Ia: Så kul! Fler medlemmar i Makalösas fanclub ;). De är verkligen supwergoda, och det är så lustigt, eftersom de ju inte har någon egentlig smaksättning, utöver just korinterna.

  SvaraRadera
 10. Mm, jättegott, har precis satt i mig två. Eller kanske det blev fyra. Fast jag får erkänna att jag avände russin, bor i Israel och har ingen aning om vad korinter kan tänkas heta på hebreiska. Jag får leta lite mer till nästa omgång.

  Tack för en jättebra blogg, älskar att baka så alla dessa kakrecept kommer nog att testas!

  SvaraRadera
 11. Karin: Men vad kul att du hittat hit! Vet du, jag följde din blogg länge, men tappade bort den vid något tillfälle vid ett datorbyte och kom inte tillbaka.
  Det smakar säkert prima med russin. Det är bara jag som är korint-fascist ;)

  SvaraRadera
 12. Jättegoda vart dessa kakorna!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...