onsdag 17 december 2008

Drömmar och mardrömmar


Det blir många sena kvällar i köket, så här innan jul. Återigen försvann jag in i bakdimmorna och tittar yrvaket ut, för att konstatera att det minst sagt är dags att gå och lägga sig.
Jag lovar - detta är det sista småkaksreceptet i advent. Jag är bara tvungen att ta med drömmar; detta för äldste sonens skull. Han älskar drömmar, och jag älskar att baka - alla blir nöjda och glada. Drömmarna och chokladsnittarna blir födelsedagskakor, och kommer inte under några omständigheter att plockas fram innan den 25:e december.

Rubriken låter kanske lite väl vitsig? Det finns en god anledning till ordvalet. Min faster B bakade drömmar en gång för många, många år sedan. Hon är mycket duktigt på både bakning och matlagning, men just den gången gick något fel. Exakt vad, har jag inte den blekaste aning om. Drömmarna (eller mardrömmarna) blev emellertid stenhårda, och ända sedan dess påminner min pappa om denna incident varje gång vi äter drömmar.

Mina drömmar blev just drömmar, drömlikt goda. Visserligen smakar ju drömmar egentligen ingenting mer än socker - men det är något visst med konsistensen.
Mammas recept fungerar ypperligt.

För en gångs skull använde jag faktiskt vanligt, om än ekologiskt, strösocker. Det var inte rätt dag, eller rätt tid på dygnet för experiment. Receptet är orört.
I kväll var det tradition och beprövade knep som gällde.
Så, medan äldste sonen och hans syskon drömde söta drömmar en trappa upp, bakade hans ömma moder lika söta drömmar nere i köket. En ganska idyllisk onsdagskväll, helt enkelt.

Min mammas drömmar
225 gram smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
270 gram vetemjöl (cirka 4,5 dl)
1 tsk Dansukker vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt

Smält 125 gram av smöret, tills det är brynt. Passa det noga så at det inte bränns. Låt det svalna en aning.
Rör resterande 100 gram smör med sockret.
Blanda ned det smälta, brynta smöret. Rör ihop vetemjöl, vaniljsocker och hjorthornssalt, och blanda slutligen ned detta. Degen blir aningen lös. Forma den till valnötsstora kulor.
Grädda i 150 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen i drygt 15 minuter.

5 kommentarer:

 1. Själv sitter jag för tredje dagen i rad och undrar vad hjorthornssalt kan vara på engelska och hur i hela friden jag ska hitta det i buktien här borta.... för bakpulver det fungerar inte ;)

  Däremot fungerade det att byta ut potatismjölet i dom kardemummakakorna jag bakade i helgen mot mer vetemjöl och bakpulver - jag vara bara tvungen att ändra lite i proprtionerna....

  Har du något förslag på hjorthornssalet blir jag glad.

  SvaraRadera
 2. Chall: Så klart måste det gå att hitta ett subsitut till hjorthornssaltet!
  Enligt mina efterforskningar ;) borde hjorthornssaltet kunna ersättas med den dubbla mängden bakpulver. Jag vågar givetvis inte garantera att detta funkar, eftersom jag inte prövat själv. mebn, kanske du vågar dig på att testa med en halv sats deg?

  SvaraRadera
 3. Chall: Här kommer mera! Wikipedia i all ära, men frågan är om inte detta eller det här borde kunna vägleda både dig och mig.

  SvaraRadera
 4. Tack! Jag tänkte på det där att googla också men på något sätt känns det alltid roligare att fråga folk som lagar mat också ;)

  JAg har haft diskussioner om bakpulver och bikarbonat så jag borde väl kommit ihåg (?) att hjorthornsalt är ammonuimvätekarbonat till skillnad från bikarbonat och natriumvätekarbonat ;) Tack!! Jag tar dubbels så mycket och ser om jag får några drömmar.....

  SvaraRadera
 5. Tänkte bara säga att jag gjorde drömmar (pepparkaksdrömmar) och det funkade utmärkt att ta dubbla mängden av bakpulver istället för hjorthornssalt.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...