måndag 15 december 2008

Året var 1974 - nostalgiska nötchokladrutor


Det har varit en intensiv dag, med såväl hemresa från Göteborg som en eftermiddag med Luciafirande på dagis. Tag därtill hemkomst, med uppackning och middag, och kvällens blogginlägg blir av förklarliga skäl inte så långt som jag skulle vilja.

Jag har tidigare skrivit helt kort om min morbror R, som gick bort tidigare i höstas. Av honom har jag har fått ärva både gamla kokböcker och gamla mattidningar.
Låt mig bara skriva som så, att jag har en hel hög med fantastiska julnummer av Allt om Mat från 70-talet.
Jag pendlar mellan förtjusning och fasa, när jag läser recepten och artiklarna i dem - och tittar på bilderna. Dessa tidningar kommer jag definitivt vara tvungen att dela med mig av till er som läser här.

Jag börjar i all hast redan i kväll, med ett recept på julgodis från Allt om Mat's julnummer 1974 - för övrigt mitt födelseår.
Detta recept kommer från Hålegården i Svenstorp i Västra Karup. Därifrån kom maten i den stora artikeln om julmat i denna tidning. Om dessa Nötchokladrutor (vilket för övrigt låter mer som en kaka, än som godis) står följande att läsa:

"Detta lär vara Mamie Eisenhowers älsklingsrecept. Det är det enda julgodis som bjuds på Hålegården"

Jaha. Då vet vi det. Vem är förresten Mamie Eisenhower? Månne en presidentfru? Jag får googla...
Receptet har uppdaterats till 2000-tal genonm att jag använder mig av råsocker och 70% mörk choklad i stället för det lakoniska blockchoklad som står i receptet. Inte ens ljus eller mörk sådan, utan enbart blockchoklad. Jag rörde också ned två teskedar siktat vaniljsocker i den färdiga kolasmeten. Detta tillför, enligt mitt tycke, inte enbart god smak utan även en trevligare konsistens.
Den rikliga mängden hasselnötter borgar för att detta recept tilltalar nötälskare, såsom jag själv. De hackade nötterna slängde jag som hastigast i en het gjutjärnspanna. Jag ville inte rosta dem i egentlig mening, utan bara hetta upp dem tills dess att den goda aromen av varma hasselnötter började kännas. Allt för den goda smakens skull.

Vad som i ärlighetens namn först kändes mycket som en kul grej visade sig resultera i ett fantastiskt gott julgodis.
Ett mellanting mellan fyllig chokladkola och chokladfudge, fullspäckad med hasselnötter. Det här är en blivande familjefavorit - helt klart.

Nötchokladrutor
100 gram smör
250 gram råsocker
0,5 krm salt
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl sirap (jag valde ljus)
125 gram 70% mörk choklad (jag valde Odenses)
3 dl hasselnötter (omkring 180 gram), hackade
2 tsk Dansucker vaniljsocker

Smält smöret i grädden. Tillsätt sirap, socker och salt. Blanda och koka upp. Lägg i chokladen, och låt den smälta ned under omrörning.
Koka i 30-40 minuter, tills konsistensen blivit tjockare och segare, och smeten klarar ett vattenbad. Sikta då ned vaniljsockret under omrörning. Rör sedan ned de hackade hasselnötterna; naturella, eller lätt upphettade. Häll massan i en form som du smort eller klätt med bakplåtspapper.
Låt den stelna, och skär den därefter i rutor.

6 kommentarer:

 1. Wow, vilken underbar blogg du har. Vilka tips, vilka recept och så himla bra du skriver.
  Hit kommer jag absolut tillbaka!!!

  SvaraRadera
 2. Jag har också precis den tidningen, exakt samma nummer! Den hittade jag i en sskidstuga i Edsåsdalen utanför Åre och snodde med mig den hem. Jag tror att jag har testat alla recept i den. Vad roligt att en matguru som du också tycker om den = bra betyg!

  SvaraRadera
 3. Den kolan kallar vi för just Mamie Eisenhowers och vi gör den varje år hemma till jul och har gjort sen jag var liten (vilket var på 70-talet) Den är verkligen att rekommendera. Helt klart en favorit hos mig och jag väljer den före knäcken. =)

  SvaraRadera
 4. Malla: Vilken underbar start på dagen att mötas av en sådan härlig komplimang. Stort tack, och varmt väölommen hit!

  Jessica: Matguru...moi? *rodnar*. Jag gör så gott jag kan. Det är verkligen underhållande att titta i de gamla tidningarna. Både inspirerande, och i vissa fall lite avskräckande - på samma gång

  SvaraRadera
 5. Isabell: Men vad kul! Jag förstår att ni lagat den i 30 år, för den är verkligen otroligt god-

  SvaraRadera
 6. Isabell: Men vad kul! Jag förstår att ni lagat den i 30 år, för den är verkligen otroligt god-

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...