söndag 21 december 2008

Vår pepparrotssill


Nu börjar julstressen kännas av en aning här hemma. Dagarna har gått så fort att jag plötsligt inser att vissa saker inte längre går att skjuta på, om jag vill att allt skall vara klart till julafton.
I förmiddags var jag och hämtade vår vackra julskinka från Sandströms. När jag väl stod där vid köttdisken, slank det även ned ett kilo av deras hemlagade prinskorvar, en bit av deras kalvsylta (som var så god att jag blev tårögd), samt en bit grovmalen leverpastej.
Dagens besök bekräftade återigen att personalen i Älvsjö-butiken både är trevligare och mer serviceminded än de jag stött på i butiken på Söder. Jag kan verkligen rekommendera alla som bor i Söderort ett besök. Varje gång jag tittar ned i köttdisken vattnas det i munnen, och jag har en lång lista i huvudet på allt jag skulle vilja köpa och laga.

Men nu var det inte kött jag skulle skriva om, utan i stället sill. Sill hör ju onekligen julen till.
Jag är personligen inte så förtjust i kladdiga sillar; det vill säga, sillar i såser eller röror. I så fall skall det möjligtvis vara den typen av anrättningar där man försiktigt slår såsen över sillen precis innan den skall serveras.
Glasmästarsill, klassisk inlagd sill eller löksill är mina favoriter.
Följaktligen kommer här recept på en sådan. Detta är givetvis bara en variant på alla de hundratals recept som redan existerar. Eftersom både jag och min man älskar pepparrot, fick en rejäl bit sådan smaksätta inläggningen. Min mans pepparrotsfaibless är väl närmast att beteckna som genetisk, då han härstammar från den trakt i norra Halland där i princip all svensk pepparrot odlas.
Min egen kärlek till pepparroten föddes nog när jag som liten flicka avnjöt köttkorv med kokt potatis och pepparrotssås.

Vår pepparrotssill
2 burkar inläggningssill (drygt 400 gram)
1 morot
1 liten rödlök
10 cm purjolök, gärna det gröna
cirka 8 cm färsk pepparrot
10 korn krossad kryddpeppar

Lag
1 dl ättika 12 %
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk salt

Skär sillen i generösa portionsbitar
Koka upp lagen, drag den från plattan och låt den svalna. Dela moroten i slantar, rödlöken och purjon i ringar samt skala och skiva pepparroten.
Varva sedan sillen med de övriga ingredienserna i en väldiskad glasburk.
Häll över lagen.
Låt stå minst ett dygn.

4 kommentarer:

 1. Tack snälla Annika för ljuvlig december-julstämning. Jag har inte hunnit med något av det jag tänkt. Jag har läst och inspirerats så av dina recept och haft julstämning här hemma ändå tack vare dig. Jag är mycket svag för pepparrot och jag måste prova din sill som verkar utsökt. Hinner nog inte till julafton men kanske till nyår.
  Jag önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år/Anna

  SvaraRadera
 2. Anna: Tack, så roligt att jag kunnat lysa upp din december.
  Önskar även dig och din familj en härlig jul och ett gott nytt år - förhoppningsvis vid god hälsa (i dessa sjukdomstider!).

  SvaraRadera
 3. Pepparrot är en av mina favvisar. Tillsammans med senap. Men jag förstår inte beskrivningen. Om du har 8 cm pepparrot som du delar i "ett par skivor" så blir det ju två 'minimorötter' à 4 cm's längd, typ. Skall det vara så? Kan du förklara när du får tid över så skulle jag bli jätteglad.

  SvaraRadera
 4. Stefan: Du har helt rätt, det var otydligt formulerat. Jag skulle snarare ha skrivit "skiva pepparroten". Ska genast korrigera receptet!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...