fredag 12 december 2008

Choklad + alkohol = gott


Detta stackars inlägg publicerades redan i går kväll, och låg ute en kort stund, i oredigerat skick. Så kan det gå, när jag är lite för okoncentrerad och har schemalägga inlägg inför min frånvaro i helgen.
Ni vet ju att jag inte vill att bloggen skall vara tyst, bara för att jag befinner mig på annan ort.
Jag tar en paus i kakbakandet, och ger mig på julgodiset i stället. Tack vare bloggandet har jag fått tillbaka lusten att lägga ned den tid och det arbete som trots allt krävs för att göra egna tryfflar. Förra året tog jag en paus, efter att ha genomlidit en sällsynt oinspirerad tillverkning inför julen 2006.

Det är på sin plats att ställa följande frågor:
Är det verkligen nödvändigt att experimentera med egna tryffel-recept?
Är det värt besväret?

Svaret på dessa frågor är ja, och nej. Om man verkligen är road av att stå och leka i köket, så är det självklart ett rent nöje att pröva sig fram med ingredienser och smakkombinationer. Man måste så kart vara beredd på och medveten om att man kan komma att bli besviken.
Smaker och utseenden blir inte alltid som man föreställt sig.
Arbetsinsatsen tar också, oftast, dubbelt så lång tid man trott. Det är i ärlighetens namn ganska tidsödande att slänga ihop lite godis.

För många år sedan, när jag började leka chokladfabrik, höll jag på dag och natt veckan innan jul. Jag slavade i köket - och vek dessutom vackra lådor, som jag sedan stoppade hemlagat julgodis i. Arbetet utfördes med en lust och frenesi som gränsade till besatthet.
Lådorna blev så klart mycket uppskattade gåvor, men jag tar det lite lugnare nuförtiden.

Det blir inte choklad och alkohol just i dag; däremot choklad och bär. Jag värmer upp inför godistillverkningen med dagens adventsrecept på riktigt god, smakmättad hallontryffel.
Under helgen kommer jag sedan att bjuda er på ytterligare två goda, smakrika tryfflar, med choklad och alkohol skön förening.

4 kommentarer:

 1. Och sen?
  Inget socker?
  Beskrivning?
  Nyfiken för jag tror att hallon och mörk choklad gifter sig bra.

  SvaraRadera
 2. Örjan: Jag hade klantat mig med dag och tid när jag planerade schemalagda inlägg.
  Hallontryffeln kommer på söndag ;)!

  SvaraRadera
 3. en fråga...
  --> vart köper du bra choklad som är i lite större mängder, som de på bilden??

  SvaraRadera
 4. Monne: kanske ser chokladen "bättre" ut än den är ;). Den mörka är 70% Odense-choklad, den ljusa är Odenses ljusa choklad. Den vita chokladen är någon sorts enkilos restaurangförpackning som jag köper på City Gross.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...