söndag 7 december 2008

Andra advent: saftig saffranskaka


Jag vet att det redan finns en uppsjö av recept på saffranskaka. Så här i adventstid får ju det mesta smak av de kryddor som hör julen till; på gott och ont. Saffran är snarare regel än undantag. Frågan är bara om vilken kaka som helst smakar bra med saffran i?
Om jag skulle baka en saffranskaka, skulle jag vilja att den var mer än bara en smaksatt sockerkaka. Jag ville att den snarare skulle vara en bullkaka. När jag kom att tänka på mitt recept på klassisk kardemummakaka, insåg jag att det var precis den konsistensen jag var ute efter. Det borde helt enkelt bara vara att ersätta den stötta kardemumman med saffran.
Sagt och gjort.
En tung, lite kompakt bullkaka med påtaglig smak av saffran. På toppen strödde jag råsocker, för att få den av mig så hett åtrådda knäckiga ytan. Dessutom fick kakan prydas av grovt hackade, skållade mandlar. Jag älskar nötter, och hade dessutom skållade mandlar kvar sedan jag bakade pepparnötter.
En kaka helt i min smak!

Min saffranskaka
2 ägg
3 dl råsocker
2 kuvert saffran + en nypa socker
200 gram smör
3 dl Gammaldags mjölk
48 gram vetemjöl (ungefär 8 dl)
4 tsk bakpulver

1 msk råsocker
1 dl skållade mandlar, grovt hackade

Vispa ägg och socker pösigt. Stöt saffran i en mortel med en gnutta socker. Rör ned det stötta saffranet i äggvispet. Rör sedan ned smält smör och mjölk.
Blanda vetemjöl och bakpulver, och sikta ned i smeten. Vänd försiktigt ned blandningen i smeten.
Kakan tar plats. Smöra och mjöla (eller bröa) din största springform. Min största är 25 cm i diameter, och det utrymmet behöver kakan. Häll smeten i formen, strö en matsked råsocker över ytan och sprid därefter ut de grovt hackade, skållade mandlarna på toppen.
Grädda på 175 grader, längste ned i ugnen i 60 minuter.

Under kvällens lopp har jag testat kakan till både mjölk, kaffe och glögg. Den fungerar lika bra till samtliga dessa drycker. Säkerligen går den även hand i hande med ett gott te.

8 kommentarer:

 1. Den där saffranskakan skall jag ta och baka! Låter ju himmelskt god och konsistensen du har beskrivit är helt i min smak! :-) Gott!

  Svar: Haha, det var lite komiskt ja! Glassen blev verkligen ljuvligt god!
  Tack för upplysningen om hållbarheten!! Jag har tagit grundreceptet från en av alla mina kokböcker, och där stod det att den höll i 3 månader.. tyckte också att det lät helt överdrivet länge! Så nu har jag ändrat det i min blogg!

  Hoppas att du haft en mysig andra advent!
  Varma Hälsningar,
  Jennie.

  SvaraRadera
 2. Mmm, låter fantastiskt gott. Jag har ett annat bra recept på saffranskaka men nu ska jag testa detta i veckan istället :)

  Tack för att du så frikostigt delar med dig av dina smaskiga recept!

  Som nybliven mamma är jag också grymt imponerad av alla dina goda dagliga rätter (och blogginlägg), du som har hela fyra barn!! Respekt!

  SvaraRadera
 3. Bara en liten fråga, var går det att köpa sån där grov omalen saffran?

  Och medans jag är igång, jag har för mig att du använt chipotle, Annika. Var går det att få tag på sånt?

  Saffranskakan verkar god :)

  SvaraRadera
 4. Har också ett recept på saffranskaka som jag brukar göra till adventsfikorna.
  Har ett tips på en skoj matblogg som ger traditionella recept till julbordet. Kika in på http://www.grandilund.se/index.php/category/matodryck/
  Hälsningar Mamma Mat

  SvaraRadera
 5. Första gången jag hittar hit också möts man av en underbar saffranskaka! Den där måste jag hinna med att testa i jul!

  SvaraRadera
 6. Jag kunde inte hålla mig. På väg hem från jobbet köptes det saffran för att kunna testa :)
  http://www.saltpeppar.se/blog/?p=2255

  SvaraRadera
 7. Jennie: Jag rekommenderar verkligen kakan.
  KOnstigt att de skrev så om glassen. Det är ju verkligen en färskvara.

  Fredrik: Jag måste tyvärr förtydliga, att det är vanlig standard-saffran jag använder mig av. Men jag tycker ändå att man får ut mer smak av att den stöts.
  Chipotle...ja, numera får det bli den i pulverform från Chef Prudhonne som finns i de flesta välsorterade matbutiker. Den är inte the shit precis, men den är trots allt ett ok alternativ. Innehåller inte några konstigheter heller, utan enbart torkad, mald chipotle.

  Mamma Mat: tack för tipset! Och nu har hon minsann hänvisat till mig, dessutom. Inte illa.

  Millan: Kul att receptet väckte din baklust! Hoppas att du skall bli lika nöjd med resultatet som jag själv blev.

  SvaraRadera
 8. Ingela: Jag glömde ju svara dig!
  Det är så kul att mina recept inspirerar till bakning.
  Du skall veta att man växer med uppgiften. Det är inte jobbigare med fyra barn än med t ex två - men det är mer av allt; mer jobb. Dessutom är ju våra barn fortfarande såpass små och omsorgskrävande.
  Tack för visad uppskattning!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...