måndag 6 april 2009

Min butterkaka


Söndag, slapp hemmadag; en chans att bara ta det lugnt och samla kraft inför den stundande veckan. Jag var sugen på vetebröd, och jag är väldigt förtjust i butterkaka. Det var längesedan jag bakade en sådan, och jag valde att smaksätta den enbart med kardemumma och vanilj, som omväxling.
Ofta har jag gjort en halv sats av vanlig kanelbullefyllning när jag bakat butterkaka. Det har också hänt att jag smaksatt smörsmeten med riven mandelmassa.

Det är egentligen väldigt enkelt att slänga ihop en liten sats vetedeg och ställa till med ett spontan litet söndagskalas. Äldste sonen undrade först vem det var som fyllde år - på avstånd såg nog buttenkakan ut som en tårta. Det behövs inte någon särskild anledning för att man skall kunna ordna en trevlig söndagsfika. Eller en trevlig fika vilken dag som helst, för den delen.
Receptet är enkelt - en halv sats av världens bästa vetedeg. Jag ser ingen anledning att frångå ett vinnande koncept - eller recept. Ursprunget är mitt lussekattsrecept från Allt om Mats julnummer 1973. Det fungerar givetvis lika bra till kanelbullar. Men, jag rekommenderar er verkligen att pröva en butterkaka nästa gång ni blir sugna på att baka vetebröd.

Min butterkaka
Deg
1 paket jäst á 50 gram
100 gram smält smör
2,5 dl gammaldags mjölk
1 dl råsocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma, mald eller stött
05, ägg (resten att pensla med)
450 gram vetemjöl (cirka 7,5 deciliter)

Smält smöret, och häll över mjölken. Smula jästen i en bunke. Häll i socker, salt och kardemumma. Blanda med mjölken och smöret. Rör ned det halva ägget; glöm inte spara resten för att pensla butterkakan med, innan den skall gräddas. Häll i vetemjölet, och arbeta degen ordentligt med degkrokar eller i matberedare. Strö lite mjöl uppepå, täck med bakduk, och låt jäsa i 45 minuter. Blanda under tiden till fyllningen.

Fyllning
100 gram rumsvarmt smör
0,5 dl råsocker flor
1 tsk kardemumma, mald eller stött
2 krm ekologiskt vaniljpulver
1 msk potatismjöl

Rör ihop samtliga ingredienser. Syftet med potatismjölet, är att allt det goda inte skall rinna yt ut kakan.
Tag fram din rymligaste springform, och sätt ett bakplåtspapper i botten som du sedan låser med formkanten. Smörj papperet och kanterna med smör.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda den helt lätt, och kavla sedan ut den till en kvadrat. Bred på fyllningen, rulla ihop degen, och dela den i sju lika långa bitar. Ställ dessa i springformen. Täck över med bakduk och låt jäsa i 20 minuter.
pensla med ägget, strö på florsocker, och grädda i nedre delen av ugnen i uppemot 20-25 minuter. Passa butterkakan så att den inte blir för välgräddad; jag fick ut min ur ugnen i sista minuten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...