onsdag 1 april 2009

"Mamma - jag älskar
den här maten!"


Visst låter det som att jag förskönar verkligheten? Som att jag arrangerat en scen, bara för att kunna framstå i bästa möjliga dager?
Inte då - det här var en ärlig komplimang från en ung herre på snart tre år, som befinner sig mitt i någon sorts trotsålder som kryddats med en försvarlig mängd omnipotens. När han hade satt till bords i kväll, och börjat äta, gav han mig denna smickrande komplimang. När det kommer från honom, vet jag att det är ärligt menat.

Det blev passande nog just köttbullar till middag i kväll. När jag gör köttbullar en vardagkväll, då gör jag som mamma alltid gjort. Inte med avseende på recept; våra köttbullar är väldigt olika. Nej, jag syftar på att jag använder mig av min mammas metod för att snabbt forma köttbullar - nämligen mellan två matskedar. Det går snabbt, och är mycket enkelt. Dessutom har jag rena händer, vilket främst är praktiskt utifrån det faktum att man med fyra barn i huset när som helst kan behöva släppa allt och störta iväg för att avvärja en konflikt eller torka en barnrumpa. Att arbeta med köttfärs är ju annars en dunderkur mot fnasiga händer.
Jag må laga köttbullar som skiljer sig ganska mycket från dem jag åt som barn, men en sak har jag kvar från barndomen, och det är att jag inte serverar brunsås till köttbullarna. Hemma åt vi alltid köttbullar med skalpotatis, hemkokt lingonsylt och steksky. Det givna tillbehöret var ofta stuvad vitkål. Gud, vad det är gott!
I kväll fick barnen sin absoluta favorit, nämligen rårivna morötter. Till oss vuxna slängde jag i all hast ihop en sorts carrotslaw med pepparrot och dijonsenap. Det var ett ögonblicks ingivelse, men det blev så gott att jag anar en framtida familjeklassiker.
Recept kommer.
Låt mig först redogöra för köttbullarna. Det må tyckas nästintill fånigt att publicera ett recept på just köttbullar - men, så här gör jag.

Mina köttbullar
500 gram nötfärs
1 liten gul lök, grovriven
1 ägg
salt och nystött svartpeppar efter smak
smör att steka i

Blanda ägget och den rivna löken. Krydda på känn på färsen, och blanda den sedan noga med ägget och löken. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Forma färsen till köttbullsform med hjälp av två matskedar, och klicka ned dem i den heta pannan allt eftersom. Stek dem på medelvärme i cirka fem minuter tills de fått vacker färg och förefaller genomstekta. För successivt över dem till en karott.
När samtliga köttbullar är färdigstekta, för jag tillbaka dem ned i stekpannan, och värmer dem på nytt.
I kväll serverades köttbullarna med hemlagat potatismos, hemkokt lingonsylt, rårivna morötter och carrotslaw med pepparrot och dijonsenap.

2 kommentarer:

  1. Hur gör du en god steksky, när du har stekt köttbullar?

    / Siv

    SvaraRadera
  2. Siv: Mammas steksky var den enklast tänkbara - vispa ur pannan med lite vatten, helt enkelt. För extra finess silar man sedan skyn ned i karotten, och slipper på så vis eventuella flagor från stekpannan. En skvätt gräde i förhöjer så klart det hela ytterligare.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...