onsdag 1 april 2009

Det stora köttbulleskämtet

Är det dessa bullar som underlättar "livspusslet"?

Jag hittade den här fantastiska artikeln inne på Allt Om Barn-sajten. Det blir en del slösurfande när man, som jag, är i kräksjukekarantän. Med stigande irritation läste jag artikeln i fråga, som handlar om att sex barnfamiljer fått testa utbudet av färdiga köttbullar som finns i de flesta matbutiker.
Låt mig servera er följande häpnadsväckande citat ur texten i fråga:

"Kötthalten ligger generellt sett ganska högt, från 60 procent (Hemköp Lätt) till 74 procent (Coop)."

Ursäkta mig - men jag tycker faktiskt inte att 60-74% är en ganska hög kötthalt.

"För att kunna forma köttbullar krävs något som binder samman färsen. Hemma tillsätter vi ströbröd, havregryn, kokt potatis eller potatismjöl och kanske ett ägg. Industrin använder sig av detsamma men ibland också av potatisflingor (torkad potatis) som bindemedel. Det som kallas för potatisstärkelse är samma sak som potatismjöl medan tapiokastärkelse kommer från den tropiska roten med samma namn."

Nja - både ja och nej. Jag brukar faktiskt inte alltid tillsätta den typen av bindemedel. Det beror helt på vilken sorts köttbullar jag gör. Ofta tycker jag det räcker med ett ägg eller två, i synnerhet om köttbullarna skall serveras i tomatsås. Om det ska lagas smörgåsköttbullar, sådana vi har på julbordet, kan det vara på plats med lite rivet bröd.

Visst framkommer det kritik i artikeln i fråga, och visst informeras det om att köttbullarna innehåller ganska "några underligheter" som vi inte tillsätter hemma i köket (ett minst sagt märkligt ordval). Jag tycker ändå att tonen är på tok för välvillig i beskrivningen av dessa hos många barnfamiljer så populära helfabrikat.

"Flera av köttbullarna innehåller varken mjölk, laktos (vasslepulver), ägg eller gluten och är därmed bra alternativ för många allergiker. De flesta steks också i palmolja som sällan ger allergiska problem.
Visserligen suger köttbullarna nästan inte upp något alls av fettet de steks i, men för en allergiker kan det ändå vara bra att känna till att palmolja sällan ger allergi.
Däremot är konventionellt tillverkad palmolja sällan ett bra alternativ ur miljösynvinkel. Rapsolja, liksom förstås ekologisk palmolja, är bättre. Felix ekologiska köttbullar steks inte i något fett alls."

Det förefaller som artikelförfattaren inte direkt är någon påläst konsumentjournalist. I min värld är palmolja förkastligt. Jag har skrivit om det tidigare, här och här. Jag länkar återigen till den artikel som givit mig mest upplysningar och konkreta argument för varför man skall försöka undvika att köpa produkter som innehåller palmolja.
Argumentet för ekologisk palmolja är rent ut sagt naivt. Som det står att läsa här, bör sådan användas som drivmedel. Inte som matfett.
Och det där snacket om att köttbullarna nästan inte suger upp något av fettet de steks i - vad är det för strunt? Det är klart att de suger upp fett, i synnerhet ju mer bindemedel de innhåller.

Jag är inte ute efter att skuldbelägga de som väljer att köpa den här typen av helfabrikat. Det har även vi gjort, i synnerhet sommartid, fram till för något år sedan. Vi slutade, därför att vi vuxna helt enkelt inte tycker att färdiga köttbullar är särskilt goda. Vi började som så många andra läsa mer noggrant på förpackningar, och fick då veta vad köttbullarna innehåller. Och vi vägrar hamna i sitsen där barnen föredrar färdiga framför hemlagade.

5 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Själv skulle jag aldrig köpa halvfabrikat, efter att jag insett hur mycket "skit" de innehåller. Men jag har ju själv vuxit upp med köpta köttbullar och fiskinnar när mina föräldrar inte hunnit göra egna, och har respekt för de som köper. Det tråkiga är att fabrikanterna inte strävar efter att tillverka bättre produkter - för det går ju.

  SvaraRadera
 2. Huvudanledningen att jag har såväl ströbröd (ibland havregryn) som ägg i mina köttbullar är att jag drygar ut smeten lite... ngt min mor och mormor lärde mig för att kött var dyrt förr. Här i USA är det fö ett måste eftersom det är så otroligt mycket vätska i köttfärsen så har man inget bindemedel i faller dom isär när vätskan kokar ur...

  Jag undrar fortfarande varför det är så omöjligt att storlaga köttbullar och frysa in? Visst, jag förstår att det tar tid med barn och att laga mat tar tid men vad gör man istället? Är det inte så att många väljer att se på tv istället? eller är det verkligen så att det är omöjligt och att jag som barnlös inte förstår hur mycket tid barn tar? men vad gör man med barnen då? är det omöligt att umgås med barnen när man lagar mat?

  Detta säger jag som inte ser på tv så mycket utan läser och sover - saker jag förstår kan behöva dras ned på om jag får barn men samtidigt hoppas jag att jag fortfarande kan storhandla och storkoka eftersom det sparar tid (och pengar) i långa loppet.

  SvaraRadera
 3. Rebecca: Jag tror ärligt att många inte riktigt inser vad dessa produkter innehåller. Dessutom är det ju så ofta erbjudande på dem. Om valet står mellan 1 kilo Mammma Scan för 45 kronor, eller ett kilo svensk nötfärs för 65 kronor, då väljer så klart många det förstnämnda...
  Det finns ofta butiksrullade köttbullar, stekfärdiga, i många butiker, men då är de anpassade efter ett en- eller tvåpersonshushåll, och hiskeligt dyra. Synd, för jag tycker verkligen jag med att det måste finnas vettiga hel- och halvfabrikat att köpa. Där ligger ju exempelvis Storbrittannien ljusår före oss här i Sverige!

  Chall: Ja, jag är nog inte representativ. Jag tilbringar mycket tid i köket, men jag tycker det är viktigt, roligt och helt enkelt en del av livet. Dessutom går det alldeles utmärkt att läsa och steka köttbullar samtidigt - i synnerhet när man använder sig av min mammas skedmetod för att trilla köttbullarna = rena hönder ;.
  Jag förstår verkligen att det behövs bindemedel om färsen är så blöt. Vad trist! Och jag har samma mattradition med mig hemifrån, att färsen drygades ut. Det är bara jag som vanbsläktas och lyxar...men då räckewr å andra sidan 50 gram ändå till två vuxna och fyra (små )barn.

  SvaraRadera
 4. Annika> Jag vet att jag äter stora portioner men jag hoppas att du menar 500 gr till 6 pers... annars blir det väldigt små köttbullar :)

  jo, jag hoppade över ströbrödet första gången eftersom jag gillar "köttsmak" men då stod jag med smulköttfärs i stekpanna efter dom första 7 köttbullarna fallit sönder med ca 1 cm vätska på botten av pannan.... efter det har jag blivit bättre på att välja köttfärs (buffelfärsen är fetare men ekologisk" vilket innebär att do minte sprutat den med vatten) och stoppar i ströbröd som blivit lite mjukt i mjölk.

  fö tog det mig ett tag att inse att köttfärssås inte behöver ha morrötter i sig men ack så billigt det blir om man river morrötter och steker i lite soja och slänger i såsen ;)

  SvaraRadera
 5. Hej A,

  Jag gillar det där med "extralänkar" till äldre inlägg. Idag läste jag den här om färdiga köttbullar. Intressant läsning. Men är inte det där med att lägga till ströbröd ganska bra, ett klassiskt exempel på hur man tar till vara på det mesta i ett kök. Istället för att kasta torra brödkanter så smular man ner det och drygar ut köttfärsen. Jag har aldrig uppfattat att just det tagit så mycket smak från köttet eller att det egentligen försämrar kvaliteten på köttbullarna. Min erfarenhet är dessutom att jag får bättre och godare köttbullar om jag blandar upp nötfärsen med ett annat lite fetare köttslag, vanligast fläskfärs. Godast är att köttbullar på lammfärs. Sedan så kanske det inte är så konstigt att man i har båda "vardagsköttbullar" och "lyxköttbullar". Har inte gjort det senare (om nu inte lammfärsköttbullar skall räknas dit) och funderar lite hur lyxköttbullar egentligen skulle tillagas ... Vad jag absolut inte vill vara utan i mina nöt-/fläskköttbullar är dock lök. Då blir det som morsans, och de var de allra godaste.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...