måndag 6 april 2009

Biff stroganoff - oförtjänt bortglömd


I fredags åt vi något vi inte ätit på mycket, mycket länge - biff stroganoff. Korv stroganoff är ju en vanligt förekommande rätt i många hem, och finns i oändligt många varianter. Falukorven betarkats väl ofta som något av en räddare i nöden. Med jämna mellanrum diskuteras denna produkt, ofta utifrån vilken kötthalt olika fabrikat håller.

Själv kan jag inte låta bli att tänka på den tid under min uppväxt då mina föräldrar helt slutade köpa falukorv. Eftersom korvarna inte var namnskyddade, kunde tillverkarna hälla i dem lite vad de ville. Det märktes ju ganska tydligt, när det var så mycket potatismjöl och annan utfyllnad i korven att den knappt gick att steka, då den bara ville fastna i pannan.

Personligen föredrar jag biff stroganoff framför korv stroganoff. Detta är en rätt min man introducerade för mig, för många år sedan.
Man kan knappast kalla detta krånglig mat. Däremot skall man inte tro att det är fullt så enkelt som det kan verka. Vikten av att använda en riktigt god tomatpuré ska absolut inte underskattas. Dessutom finns det en smaksättare som man bara inte får missa. Utan den blir rätten platt och trist.
Jag talar om citronsaft. Vi smakar alltid av vår stroganoff med en ordentligt skvätt citronsaft, samt, givetvis vitpeppar och salt.

Det vanligasta är kanske att ha ris till, men vi har alltid föredragit pasta. Gärna papardelle, eller tagliatelle.

Min mans biff stroganoff
600 gram lövbiff av innanlår
1 gul lök, finhackadsmör till stekning
4 dl créme fraîsche
4 msk Mutti tomatpuré
2 msk citronsaft, eller efter smak
salt och vitpeppar

Strimla lövbiffen mycket fint. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Bryn lövbiffan hastigt, på hög värme och i flera omgångar. Krydda den med vitpeppar och salt. Tillsätt löken med sista stekningen.
Sänk värmen. Häll sedan tillbaka all biff i stekpannan. Tillsätt sedan créme fraîsche och tomatpuré, och blanda väl. Låt såsen koka ihop helt kort på svag värme. Smaka av med citronsaft, vitpeppar och salt.

10 kommentarer:

 1. Jag är väl inte heller så förtjust i korvstroganoff men just nu så håller maken på att jobba sig igenom Leif Mannerströms "husmanskost" (finns på engelska, superbra present till vänner som inte kan svenska) och han gjorde biffstroganoff ur boken, hur gott som helst! Ska nog önskas snart igen!

  Förresten, jag kör våra middagsuppdateringar via twitter, ofta kan det ju vara saker som jag redan har bloggat om, så de får nämnas på twitter istället: https://twitter.com/Elins_kvitter

  Han e bra jobb/påskvecka!

  SvaraRadera
 2. "Ha en bra" menade jag! Mot dagis!

  SvaraRadera
 3. Ah, det där med citronsaften måste jag testa. Har ett gott recept på vegetarisk stroganoff (quornbitar, sojakuddar eller bönor) där man också har i senap samt basilika och/eller timjan. Tror en skvätt citronsaft passar i den anrättningen med

  SvaraRadera
 4. Nu blir jag nästan lite nostalgisk. Vi åt en heldel biffstroganof när jag var liten. Gott!
  Du har en väldigt trevllig blogg. :-)

  SvaraRadera
 5. Biff stroganoff är toppen, men även korvvarianten kan vara god ibland, om det är någon vettig korv i. Vänskapen med en av mina närmaste vänner började för många år sedan när jag blev bjuden hem till henne på just korv stroganoff. För några veckor sedan blev jag hembjuden till en arbetskompis på en spontan och mycket god korv stroganoff. Mums. Gott och jättetrevligt!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 6. Biff stroganof är en gammal goding från pappas matlagning hemma. Fast den jag växte upp med var mer senapig... så istället för creme fraiche var det grädde och en klick fransk senap. Men tomatpuren var närvarande, lite fräst sådär så det smakar lite bränt nästan...

  Jag gillade alltid korvstroganoffen mer ;) Men så har jag en onaturlig kärlek till falukorven - mild och fin mjölsmak liksom... och korvstroganoffen innehöll aldrig senap. (Ibland lite tomatkross dock, för att dryga ut - som vanligt.)

  SvaraRadera
 7. Jag gjorde biff stroganoff häromdagen, den blev ovanligt god tyckte både maken och jag själv. Jag lagar så gott som aldrig mat efter recept så det blir lite olika från gång till gång. Denna gång glömde jag sherryn som jag brukar ha i och det kanske var bra. Nästa gång struntar jag i den.

  Vad gäller stroganoff med korv så tycker jag det är gott (fast jag låter löken ligga kvar på tallriken, gillar inte brynt lök). Vi brukar köpa en falukorv från Melkers, den har hög kötthalt och inte så mycket "skräp" tycker jag. Men jag skulle aldrig köpa billig falukorv typ Coop xtra eller så, motbjudande är bara förnamnet.

  SvaraRadera
 8. Elin: Den boken står på min önskelista! Kul att du twittrar, själv har jag inte nått fit än...

  CrimsonAnna: Det där låter jättegott, i synnerhet med bönor!

  Sofia: Tackm vad glad jag blir! Jo, ibland behöver man plocka fram även nostalgimaten..

  Fröken Dill: Håller med om att korvvarianten kan vara helt okej den med. Åt det bara lite för ofta ett tag.

  Chall: Det där med senap låter väldigt gott, det tål att vidareutvecklas tror jag.
  Jag gillar också falukorv, om den har hög kötthalt - och då tycker jag den är godast "rå" (ja, den är ju inte rå, men du förstår mig).

  Pernilla, min vän: Din variant låter urgod! du vet, jag lagade egentligen aldrig efter "recept" förr, men numera mäter jag upp mänderna och antecknar för att kunna skriva riktiga recept på bloggen. Och det fick mig att inse tjusningen i att kunna återskapa.
  Hoppas allt är bar med er och att magen mår bra, kanske kan vi ses framöver?

  SvaraRadera
 9. Biff stroganoff är riktigt gott. Trevlig blogg!

  SvaraRadera
 10. P: Visst är det gott? Tack för komplimangen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...