torsdag 2 april 2009

Ett råd, så här i kristider

Svenska Dagbladet kan man i dag läsa att Folkhälsoinstitutet räknat ut att det går att spara 9000 kronor om året bara på att handla nyttigare varor. Enligt institutet i fråga lägger svensken 30-45 % av matkontot på alkohol, chips, godis och kakor.
Nu är jag själv långtifrån någon renlevnadsmänniska. Vi lägger en hel del pengar på goda viner, och på vissa prioriterade matvaror. Men jag kan inte undgå att lägga märke till skillnaden mellan min kundvagn och vissa andra, när jag är och handlar. Hur mycket chips och läsk kan man egentligen sätta i sig? Är det normalt att köpa flera liter läsk, och halvkilospåsar med chips hem till fredagsmyset? Och hur mycket kakor kan man egentligen äta? Hemma hos oss har vi ofta svårt att få saker att ta slut - tur att vi har en rymlig frys, så vi kan spara det vi bakar.

Folkhälsoinstitutets tips på vad man kan göra med de pengar man sparar in genom att äta hälsosammare är att handla mer ekologiska livsmedel. Lägg in närodlat i det tipset också, så blir det ännu bättre.
Det är lätt att hålla med om detta:

Att minska köttkonsumtionen och i stället äta baljväxter och säsongsanpassade frukt- och grönsaker är också nyttigt för både miljön, hälsan och plånboken.

Jag medger dock att jag har oerhört svårt att avstå från just kött. Säsongsanpassade frukter och grönsaker handlar ju däremot ofta om smak och kvalitet.

6 kommentarer:

 1. Det bästa måste vara att äta en god köttbit tillsammans med en rejäl sallad med bönor som bas.

  Förslagsvis kidneybönor, lök, tomater, vitlök och mycket persilja, allt tillsammans med en god vitlöksvinaigrette.

  Häromdagen gjorde jag lammfärsbiffar (med gräddsås) som inmundigades på det viset.

  SvaraRadera
 2. Stefan: Håller med, det är oslagbart gott!

  SvaraRadera
 3. Visst är det dyrare med (ekologiska) färskvaror, men skippar man de flesta halvfabrikaten och skaffar sig en smaksättningsarsenal hemma så kan nog snittkostnaden för en middag bli ganska överkomlig ändå. OT: Vilka fina recept du gör, Annika. Blir dödshungrig - tur att vi ska premiärgrilla ute ikväll!:-)

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg, instämmer! Är nyfiken på hur du som är så kreativ i köket ser på rester. Det är ju en viktig del både i hushållsekonomin och i ett miljömedvetet tänkande.

  För övrigt måste jag säga att du har en inspirerande blogg. Särskilt glassrecepten får mig vansinnigt sugen varje gång! Snart har du lurat mig att investera i en glassmaskin ;)

  SvaraRadera
 5. Eva: Tack för dina fina komplimanger! Det här med rester är verkligen intressant och viktigt. Jag skall definitivt skriva något om det.

  SvaraRadera
 6. Anna B: Ja, har man väl investerat i kryddor, såser med mera så är ju halva inlöpskostnaden redan avklarad.
  Grillpremiär låter lockande.
  Stort tack för komplimangen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...