söndag 19 april 2009

Hamburgare och coleslaw


Det blev precis som jag hade anat hamburgare till middag i fredags. Saftiga, läckra burgare på nötfärs som smaksatts med finhackat bacon och dijonsenap.
De serverades i hembakade hamburgerbröd, med bland annat French's Original Yellow mustard och Sweet Baby Rays honey chipotle barbecue sauce.
Utöver detta lade jag i strimlad isbergssallad, ketchup, hemgjord hamburgerdresing, rödlök, tomat och bacon.
När det handlar om hamburgare är det verkligen more is more som gäller för mig .

Det finns få saker som är så goda som en bra burgare. Allt hemlagat är inte godast, det kan vi nog alla intyga, men när det kommer till just hamburgare gillar vi i vår familj verkligen att sköta det hela på hemmaplan. Min hamburgerman hade dessutom gjort vår goda coleslaw, vars ursprungsrecept kommer från kokboken Culinaria USA. Coleslaw kan vi mitt tycke vara rent ut sagt vidrigt - men det här receptet har precis rätt balans mellan syra, sötma och krämighet.
Att ställa sig och göra hamburgare från grunden, baka bröd därtill samt fixa en coleslaw kan inte precis etiketteras under Snabbt och enkelt. Enkelt, möjligtvis, för det är inte svår mat. Det tar trots allt ändå en stund att planera och tillaga alltsamman. Eftersom min man är föräldraledig, hade han tid och möjlighet att lägga en stor del av eftermiddagen på de nödvändiga förberedelserna.

Min mans hamburgare
1 kilo nötfärs
2 ägg
1 stor gul lök, riven
0,5 paket bacon, finstrinlat
0,5 msk Bourniers Dijonsenap
salt och svartpeppar
smör till stekning (om man nu inte grillar

Blanda ägg, lök och bacon i en rymlig skål. Krydda färsen med salt och svartpeppar ( vi tycker det är lättare att ögonmåtta kryddorna om vi kryddar på färsen). Blanda alltsamman väl; slunga gärna färsklumpen ned i bunkern ett par gånger för att slå ur luft och göra färsblandningen mer kompakt. Vät händerna, forma platta biffar och lägg dem på fuktade tallrikar i väntab på att de skall stekas eller grillas. Grillat är godast, precis som reklamen säger, men i fredags valde vi ändå att steka våra burgare.

Vanliga, enkla hamburgerbröd
50 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk råsocker
700 gram vetemjöl(knappt 12 dl)

1 uppvispat ägg, samt sesamfrön

Smält smöret och blanda med mjölken. Låt blandningen svalna tills den är knappt fingervarm. Smula jästen i en bunke. Häll över degvätskan, rör ned salt och socker och blanda slutligen i mjölet. Arbeta med degkrokar eller i hushllsassistent. Låt degfen jäsa i 45-50 minuter. Forma till önskat antal hamburgerbröd. Pensla dem med ägg och strö över sesdamfrön om du så önskar. grädda bröden i 225 grader i nedre delen av ugnen tills bröden blivit gullenbruna.

Coleslaw - så som den skall smaka
750 gram (cirka 9 deciliter) strimlad vitkål
1/2 msk Bournier Dijonsenap
2 msk vitvins- eller äppelcidervibäger
1 tsk salt
1 tsdk socker
svartpeppar
1,75 dl gräddfil
1 dl äkta majonnäs

Blanda senap, vinäger, salt, socker och svartpeppar. Nu kommer ett viktigt tips - vintervitkålen som finns till hands så här års är motspänstig och krävde i fredags tredubbel sats dressing för att få rätt smak. Dessutom behövde den få stå och dra till sig dressing i närmare en timma. Den fina, späda vitkålen som finns på hösten beter sig helt annorlunda, och drar dessutom till sig senapssmaken på ett trevligare sätt.
Nu blev det, detta till trots, ändå en mycket god coleslaw. det kan bara vara bra att ha detta i åtanke, så här års. Lita inte på vintervitkål.
När kålen väl hade antagit rätt smak, blandades den med gräddfilen och majonnäsen och fick stå i kylskåp i en dryg timma innan det var dags för oss att slå oss ned och njuta av en god fredagsmiddag som faktiskt tilltalade samtliga familjemedlemmar.

10 kommentarer:

  1. Men hjälp så gott då. Och vilka snygga bröd! Men jag måste ju ändå undra - varför ingen ost på burgarna...?

    SvaraRadera
  2. Hamburgare är toppen att grilla men med "Sweet Baby Rays honey chipotle barbecue sauce" så blir det nästan lika gott på spisen. Vi använder den flitigt kan jag säga.

    SvaraRadera
  3. Mmmmm hamburgare och coleslaw, mums.
    Jah är nyfiken på din hamburgerdressing, vill du dela med dig av ett recept?

    SvaraRadera
  4. Pytte: Jag tackar å mannens vägnar! Osten, ja - vi hade inte någon lämplig sort hemma.

    ChezSofia: Ja, den är ju barnsligt god! Ser fram emot sommarens grill-orgier...

    AnKa: Min man hölsar att fredagsens hamburgerdressing var den enklaste tänkbara: gräddfil smaksatt med Heinz chilisås. Om man vill ha ännu mer smak, kan man också tillsätta en halv riven vitlöksklyfta samt bostongurka.

    SvaraRadera
  5. Butiksmald färs fick det bli även denna gång.

    Fråga: Är butiksmald nötfärs ett halvfabrikat eller räknas det som "riktig" råvara?;)

    /Maken

    SvaraRadera
  6. Beror hur rättrogen man är;) Hur som så såg det mycket smarrigt ut!

    SvaraRadera
  7. Silver: När jag fått den köttkvarn jag önskar mig i 35-årspresent, kommer det definitivt bli hemmald färs här hemma!

    SvaraRadera
  8. Aha, då var det ungefär som jag gör dressingen. Fast jag brukar ha i lite senap också och bostongurka och majonäs.

    SvaraRadera
  9. Igår gjorde jag din coleslaw! Jättegott! Tack för receptet, det kommer jag att göra fler gånger. /Annika

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...