måndag 13 april 2009

Påskaftons chokladtårta


Det har varit slött på bloggfronten över påskhelgen. Jag blev själv överraskad av hur jag genast föll in i en annan lunk när vi tillbringade en långhelg på landet. Hemma i stan är bloggandet så självklart, det nästan kliar i kroppen om jag inte skriver något litet varje dag. Samtidigt var det någonstans rätt skönt att bara ta en paus.
Nåväl - jag bloggar om vår påskmat ändå, för samtliga rätter och bakverk kan lika väl njutas vid andra tillfällen.

Ursprunget till denna tunga, mäktiga men ändå så lättbakade tårta kommer från mitt älskade gamla tårthäfte - Tårtor från när och fjärran. I detta häfte kallas tårtan för Gateau au chocolat. Visst är det en fransk chokladtårta, och efter åratal av provbakningar, samt inte minst förfiningar av ingredienser och ugnstemperatur, har jag tagit tårtan till nya höjder.

Jag tycker att en chokladdessert hör påskafton till. Under årens lopp har jag provat en del olika varianter, men jag har alltid återkommit till den här tårtan. Givetvis därför att den är så god, men det gör ju inte saken sämre att den dessutom är så lätt att baka. Det viktigaste är att man verkligen ställer sin timer eller sitt äggur, och aldrig låter den stå kvar i ugnen en minut längre än den skall. Tårtan är perfekt när den är saftig, tung och lite blöt i mitten - utan att vara kladdig, för det är inte någon kladdkaka vi talar om. Till råga på allt blir den absolut bäst om den bakas en dag i förväg och förvaras i kylskåp. Det kan knappast bli bättre, eller hur?
Världens enklaste topping får du genom att smälta mörk choklad i vispgrädde. När detta svalnat, brer du det på tårtan. Dekorera sedan med vad som passar bäst. Valnötter, påskkycklingar eller som i mitt fall mandelchokladägg från Anthon Berg - för att uppnå en påskkänsla, givetvis.

Påskaftons chokladtårta
Kakan
150 gram smör
200 gram mörk choklad, 70%
4 ägg
2 dl råsocker
4 tsk ekologiskt vaniljpulver
0,5 tsk salt
1,5 dl hackade valnötter

2 msk kakao
30 gram vetemjöl (cirka 0,5 dl)

Smält smöret. Tag det från plattan, bryt ned chokladen och låt den smälta i det varma smöret.
Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt pösigt. Rör sedan ned smörchokladblandningen. Sikta över mjölet och vänd ned det i smeten. Blanda slutligen i de hackade valnötterna. Häll smeten i en smord springform; jag brukar sätta fast bakplåtspapper mellan botten och kanten och pensla det med smält smör. Grädda kakan på 175 grader i 30 minuter, kanske 25, beroende på hur vid form man använder. Provstick för säkerhets skull efter 25 minuter.

Glasyr
1 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad, 70%

Värm grädden försiktigt tillsammans med grovt hackad choklad. Ställ kastrullen åt sidan och låt glasyren svcalna och stelna. Bred den på kakan strax innan den skall serveras.

Jag serverar helst kakan med en blandning av:
3 dl créme fraîsche
3 krm ekologiskt vaniljpulver
1 tsk flytande honung

Jag tycker det blir en så god smakbrytning mycket godare än vispad grädde.

Denna tårta kräver mer än bara en kopp kaffe. Vi valde att dricka
Castaño Dulce Monastrell (nr 8412).
Hur fransk tårtan än må vara, passade det ändå ypperligt med valet av ett spansk dessertvin. Just detta tidigare omnämnda vin är något så otroligt gott tillsammans med alla upptänkbara desserter eller bakverk som innehåller en försvarlig dos mörk choklad.

6 kommentarer:

 1. Off topic: Jag har lagat o ätit pasta i helgen, har lagat glass i flera omgångar. Majonnäs fixat. Jag har därför minst 10-12 äggvitor i kylen, trots att jag konsumerat en del under resans gång. Vad göra med dem som inte är maräng? Näe, jag har redan Schwarzwald-bottnar i skåpet! Kan ju inte kasta.

  /stefan

  SvaraRadera
 2. JAaa.. jag hade en sån broshyr jag med. Slängde den för flera år sedan när jag fick panik över hur mycket jag hade sparat på mej. Så himla roligt att få se den igen!!

  SvaraRadera
 3. Suck, varför hittade jag din blogg..
  Såååå massa härliga recept som jag måste prova! Eller ännu hellre få min man att prova!
  *ler*
  Tack för en fin blogg!
  M

  SvaraRadera
 4. Chokladtårta är så gott till Påsken, din ser supergot ut!
  Hoppas ni haft en härlig helg på landet!

  Må så gott/ Mimmi

  SvaraRadera
 5. Jisses silken god chokladtårta!! Väldigt fin också!

  SvaraRadera
 6. Oh vad glad jag blev som fann receptet på den fantastiska chokladtårtan hos dig, hittade inte mitt häfte med receptet i!
  😀😀😀😘

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...