onsdag 29 april 2009

Vad köket hade att erbjuda


Jaha...var det jag som skulle laga middag idag?
Jag stod som ett levande frågetecken i hallen i eftermiddags. Bristande kommunikation brukar man väl kalla sådant? Nu gällde det att börja rota i kylskåp, skafferi och frys för att se vad jag snabbt skulle kunna slänga ihop till något ätbart.

Jag erkänner villigt att mitt bloggande inte varit på topp på sistone. Ha överseende, kära läsare! Jag har lagat och ätit god mat, och jag har huvudet fullt av idéer. Det gäller bara att få fingarna ur och sätta sig ned och skriva. Så här års är tillvaron så full av aktiviteter att jag inte riktigt får tiden att räcka till.
Tillbaka till köket. Jag bestämde mig för att ta det småtrista paketet med chorizo jag hittat i frysen, squashen i kylen, cannelinibönorna i skafferiet samt bladpersilja och vitlök. Det borde väl kunna bli en bra kombination?
Faktum är att det blev över förväntan. Snabbt gick det också; fräset lagade jag till medan pastan kokade. Det kan tyckas som en märklig kombination att blanda bönor och pasta, men det fungerar hur bra som helst. För att klappa mig själv på axeln och berömma mig för min sinnesnärvaro och min kulinariska autopilot, kallar jag lite högtravande dagens middag för linguine con succhini, chorizo, fahioli e prezzemolo - eller kort och gott:

Linguine med squash, chorizo, cannelinibönor och bladpersilja
1 paket Scan chorizo, grovt strimlade (ännu hellre ett bättre märke!)
1 medelstor squash, skuren i tunna halvmånar
olivolja
3 vitlöksklyftor, hackade
1 burk cannelinibönor
1 dl grovhackad bladpersilja
2 msk rödvinsvinäger
svartpeppar
parmesanost till serveringen

Släng i din favoritpasta i kokande vatten, och sätt en timer. Jag tycker linguine passade klockrent.
Hetta upp olja i en gjutjärnsstekpanna
Fräs den grovt strimlade chorizon med hackad vitlök i några minuter. Tillsätt sedan den tunnt skivade squashen, och låt den steka med korven och vitlöken. När squashen mjuknat, höjer du temperaturen och tillsätter de avrunna bönorna, bladpersiljan och rödvinsvinägern. Låt vinägern koka in. Drag sedan stekpannan från plkattan.
Servera med nykokt pasta och rejält med parmesanost, samt kanske lite extra svartpeppar.
Mission accomplished.

2 kommentarer:

  1. Haha, vi har lika gommar. Liknande skåprensningsfest ordnade jag häromdagen, dock utan bönor denna gång. Skrev om den också.

    SvaraRadera
  2. Pipopp: det var så nära panik man kan komma i eftermiddags. verkligen inte kul alls. Som tur är löser det sig för det mesta - ofta bättre än man hade trott!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...