tisdag 7 april 2009

Kanelglass med ripplad med rabarbercoulis

Ända sedan jag lagade kanelglass med glöggkokta sultanarussin i december så har jag velat pröva att para kanelsmaken på nytt. I bakhuvudet har jag hela tiden funderat på just rabarber. Nu har de första primörerna dykt upp i butikerna; mitt val föll emellertid på det paket med fryst rabarber från ICA som jag visste fanns i frysen.
Paketet visade sig innehålla riktigt grova bitar; inte direkt de späda, skära jag sett för min inre blick när jag längtat efter rabarber. Det är sådana gånger det blir en så oerhört stor skillnad att göra coulis.

Jag lärd något nytt vid detta tillagningstillfälle. Även fast jag lovprisar själva sjudandet av glasskräm, så har det en baksida. Om man sjuder krämen så att den blir riktigt krämig, och den sedan sväller ytterligare i kylskåpet, kan följande utspela sig - krämen är så trögflytande att den rinner för långsamt ned i glassmaskinen. I synnerhet om glasskrämen inte skall spädas av en coulis.
Vad händer då? Kanske vet inte alla att maskinens funktion är att en visp ideligen skrapar över kylelementet. Om vispen fastnar det allra minsta, stängs maskinen av och processen är obönhörligen avslutad.
Vad som nu hände var att den långsamt rinnande, tjocka glasskrämen lade sig som ett block på kylelementet, och effektivt hindrade den resterande krämen från att vispas runt ordentligt och frysas. Den resterande mängden kräm föstes bara runt, runt av vispen, ovanpå det frysta lagret.

Nu gick det bra ändå, men jag har valt att justera receptet utifrån denna incident. Faktum är att det gick mer än bra. Det gick alldeles lysande! Kanelglass och rabarbercoulis bildar tillsammans något som nästan smakar som rabarberpaj. En riktigt god vårglass, med andra ord.

Kanelglass med rabarbercoulis
Glasskräm
5 äggullor
1,25 dl råsocker
3 krm ekologiskt vaniljpulver
5 dl vispgrädde
5 dl gammaldags mjölk
2-3 kanelstänger (beroende på storlek)

Vispa äggulor och råsocker pösigt. Hetta upp grädde, mjölk, kanelstänger och vaniljpulver. Låt gräddmjölken stå opch dra till sig smak från kanelstängerna i cirka 10 minuter. Häll därefter gräddmjölken över äggvispet under omrörning. Sjud glasskrämen över vattenbad under omrörning tills den tjocknar. Låt den svalna, och sedan kylas ned och svälla i kylskåp. Låt kanelstängerna vara kvar i krämen.

Rabarbercoulis
250 gram rabarber
1 sl råsocker
2 dl vatten

Koka rabarber, råsocker och vaten till en kräm. Låt den svalna, och pressa den sedan, lite i taget, genom en finmaskig sil, så att alla fibrer separeras. Förvara den sedan i kylskåp.
Plocka upp kanelstängerna ur glassmeten, och kör den sedan i glassmaskinen. Kyl under tiden en låda i frysen. För över den färdiga glassen till lådan, rippla över coulis och för försiktigt runt den med några snabba tag med en slickepott. Frys glassen någon timma innan det är dags att äta.

9 kommentarer:

 1. Det låter som en glass jag måste prova när de första rabarberstjälkarna dyker upp i trädgården. (Psst, kanelen har gått o gömt sig i receptet.)

  SvaraRadera
 2. Var kommer kanelen in? Eller är det två "kulor" glass, en med kanel från receptet i december och en med rabarber. Eller blandar du de två?

  SvaraRadera
 3. Rebecca och Stefan: Jag missade kanelen, korrigerar genast!!!

  SvaraRadera
 4. Kan du tänka dig, min rabarber har börjat skjuta! Nu gäller det bara att det inte komemr ngn mer snö här nere.....
  Det ska bli gött att testa din glass! //AnnaKarin

  SvaraRadera
 5. AnnaKarin: Vilket härligt vårtceken! Och tänk, vilken vacker coulis det kan bli av primörrabarber...

  SvaraRadera
 6. Det där lät riktigt mumsigt, jag är väldigt förtjust i rabarber - för att komplettera pajkänslan gör "krisp" till glassen: http://roslagsmat.blogspot.com/2008/05/rabarberfestival-del-2.html

  SvaraRadera
 7. Jättedum fråga men när du fryser in glassen så ser jag att du har en rostfri form. Hur stor är den, är det för 1 eller 2 liter?

  Dina recept verkar toppen. Fick en glassmaskin i födelsedagspresent och ska prova något av dem i helgen!


  Madeleine

  SvaraRadera
 8. Fredrik Fällman14 april 2009 kl. 10:23

  Ser fram emot egna rabarber i glass längre fram... har under påsken gjort "äppelpajglass" med äppelbitar (två-tre äpplen) som frästs i smör och sedan fått puttra lite med några matskedar råsocker och ca en matsked. Detta blir smaksättning till en sats glass och sedan gör man vaniljglass som man blandar i mot slutet av frysningen (vi som inte har glassmaskin alltså) för att få "vaniljsås-effekt". Sen gör man lite smulpaj (alltså bara pajskalet) som tillbehör. Inte så dumt!

  SvaraRadera
 9. Zelca: Ditt krisp låter jättegott!

  madeleine: Det är en liten form från IKEA som rymmer kanske1,5 liter, ungefär? Inget för längre förvaring, med här äts glassen upp inom ett dygn ;).

  Fredrik: Låter hur gott som helst!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...