tisdag 28 april 2009

Fusk och fjäsk:
Fläskfärsbullar i röd curry och cocosmjölk


Det hände sig en onsdag för någon vecka sedan att det föll på min lott att laga middagsmaten. För en gångs skull hade jag inte en enda inspirerande tanke i huvudet. Dessutom hade jag suttit kvar på jobbet lite för länge. Jag befann mig med andra ord för en gångs skull i samma sits som många andra föräldrar gör varenda eftermiddag. Jag var i någon sorts limbo på ICA, panikslagen och stresssvettig i mitt sökande efter något som inte bara var snabbt och enkelt utan främst gott nog för att tilltala inte enbart barnen, även mig och min man.
Fläskfärsbullar i röd curry med grönsaker och ris lät som den perfekta kompromissen. Bullarna är ett perfekt insmickrande och barntillvänt fjäskalternativ till kycklingfilé, eller något annan halvtrist utfyllnadsprotein. Fläskfärs är dessutom prisvärt; till och med den magrare variant jag brukar köpa.
Jag har tidigare skrivit om Nigel Slaters gröna currypasta, och min första tanke var faktiskt att svänga ihop en sådan, fast med röd curry, för omväxlings skull. När jag hade plockat till mig samtliga ingredienser förutom röd chili, så föll hela idén på att min lokala ICA just denna sena eftermiddag inte hade någon medelstark, färsk röd chili att uppbringa.
Då fick jag lite lätt panik. Börja tänka om? Inte en chans. Jag styrde i stället, med tungt hjärta, stegen mot hyllan med Santa Marias kryddpastor. Lite lätt uppgiven tog jag en burk röd currypasta i min hand, och började läsa innehållsförteckningen. Jag fruktade det värsta. Döm om min förvåning, när jag insåg hur fördomsfull jag är. Denna röda currypasta innehöll inte en enda konstighet. Bara kryddor och olja. Inget mer.

Med betydligt lättare hjärta greppade jag kundkorgen och galloperade mot kassorna. Givetvis hade currypastan blivit godare om jag kunnat laga den själv, men - det är faktiskt tillåtet att fuska ibland. Fast det är förmätet av mig att kalla detta för fusk, när det egentligen bara är en genväg.
Nästa gång skall jag i varje fall göra en egen, röd currypasta enligt konstens alla regler. Men om det är någon som vill laga en enkel och god kvasi-thailändsk middag, så rekommenderar jag med varmt hjärta mina små fläskfärsbullar i röd curry och cocosmjölk.

Fläskfärsbullar i röd curry med cocosmjölk
500 gram fläskfärs
salt, vitpeppar
5 dl cocosmjölk (finns på tetra)
1 bukett broccoli, delad i små knippen
2 vitlöksklyftor, hackade
3 tjocka skivor ingefära
1 orange paprika, grovhackad
i squash, skuren i breda stavar
rapsolja eller annan neutral olja
2 msk Santa Maria röd currypasta
saften från 1 lime
1 msk fisksås
cashewnötter till serveringen

Krydda färsen med salt och vitpeppar och blanda den med 0,5 dl av cocosmjölken till en slät smet. Forma smeten med blöta händer till små köttbullar, och lägg dessa på en fuktad tallrik. Hetta upp rapsolja i en gjutjärnsstekpanna, och fräs bullarna helt snabbt runtom - om du så önskar, jag är helt övertygad om att detta moment går att hoppa över. Hetta upp ytterligare lite olja i en emaljerad gjutjärnsgryta, och fräs paprika, ingefära och vitlök helt lätt. Tillsätt squashen och fläskfärsbullarna. Häll över cocosmjölken, blandad med currypasta. Detta är inget måste, men jag föredrar att röra så lite som möjligt i grytan medan fläskfärsbullarna tillagas. Lägg på locket, höj temperaturen och låt koka på nedelvärme i fem minuter. Tillsätt sedan broccolibuketterna, samt limesaften och fislsåsen. Låt koka i ytterligare några minuter tills broccolin är så som du föredrar den - lätt spänstig eller mer välkokt.
Servera med ris och cashewnötter.

5 kommentarer:

 1. Nej, som du säger, man behöver inte steka bullarna innan man läger dem i en gryta, bara man inte lägger i så många att temperaturen sänks kraftigt. Vänta i stället ett par minuter mellan iläggningarna i omgångar. Den lilla skillnaden i koktid gör inte så mycket. Dessutom blir de mycket rundare, de små bollarna.
  Själv tycker jag om det bleka utseendet i ljusa såser, i alla fall ibland.

  Jag noterar att du tänker på fetthalten i fläskfärsen, men friskt skickar i 5 dl kokosmjölk med ca 20% fett som till största delen är mättat. Gungor och karuseller? ;-D

  SvaraRadera
 2. Pipopp: Jag och mannen brukar dividera om ifall vi skall steka eller bara koka köttbullarna, oavsett om det är fläskfärsbullar, eller nötfärsbullar i tomatsås. Jag gillar att dte blir en lite stekyta, men det är inget mpsta.

  Vad gäller fetthalten i fläöskfärsen, så handlkar det inte om fettet i sig. Jag älskar fett; skulle inte vilja leva utan smör och grädde om min goda,m gammaldags mjölk! Någon fettskrämd hälsofanatiker äör jag inte ;). Jag är bara inte så förtjust i fet färs. Därför fixar jag inte blandfärs eller vanlig fläskfrs.

  SvaraRadera
 3. Vad är det för fel på kyckling? Halvtrist utfyllnadsprotein? Var kom det ifrån?

  SvaraRadera
 4. Och kokosfettet är nyttigt trots att det är mättat fett, det innehåller ett slags fett som hjälper uoo mega balansen i kroppen.Jag äter det rent som tillskott till maten.

  SvaraRadera
 5. Lisa: det är absolut inget fel på kyckling i sig. Det är den vanliga, trista kycklingfilén jag inte är särskilt förtjust i. Tycker den är den absolut tristaste biten på kycklingen. Förvånande att den används till i princip vad som helst, när det faktiskt väldigt lätt blir torr och trist om den inte tillagas varsamt. Att grilla den fungerar fint, om man har koll på tillagningstemperaturen och är varsam.
  Lårfiléerna älskar jag däremot!

  Eva: det faktum att det ens existerar cocosmjölk light</i är i sig ett skämt ;)!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...