torsdag 16 april 2009

Lammfärspanna med
squash, tomat och feta

Lammfärs finns oftast att tillgå i köttdisken. Tråkigt nog är den inte alltid svensk, men ibland måste längtan efter en viss smak få gå före viljan att handla svenskt kött.
Vi är inte någon potatisfamilj, vilket snarare är en följd av de vuxnas önskemål än barnens preferenser. Visst gillar jag potatis, men den skall helst inte bara vara kokt, rakt upp och ned. Färskpotatis, pressad potatis, mos eller gratäng är en helt annan sak.
De tre yngsta smaskar visserligen glatt i sig pasta, men äldste sonen tycker egentligen bara riktigt bra om linguine. All annan pasta får portioneras ut till honom med stor diplomatisk kompetens och med ett påtagligt inslag av köpslående. Just den här varianten av kort pasta är vi sällsynt förtjusta i. Vi åt den första gången hemma hos goda vännerna J och J, och sedan dess har den varit en trogen stapelvara i skafferiet. Och jo, äldste sonen kan tolerera denna sorts pasta - i synnerhet om den kompenseras med mycket kött.

Just den här dagen kunde jag glatt konstatera att det äntligen fannss quash till bra pris igen, och nu när tomaterna långsamt örjar bli ätbara kändes det passande att låta den konserverade varianten stå över till förmån för några hackade färska. Fetan, ja, den talar väl för sig själv? Lammfärs och feta är ju helt enkelt bästa kompisar.
Detta var en osedvanligt snabb vardagsmiddag för att vara tillagad av mig.

Lammfärspanna med squash, tomat och feta
1 silverlök, finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
500 gram lammfärs
300 gram squash, skuren i kvartar
3 stora färska tomater, hackade
olivolja
salt och svartpeppar

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs silverlök och vitlök mjuka på medelvärme. Tillsätt färsen, höj temperaturen, och finfördela den medan den bryns. Kryda efter smak.
Blanda i squashen, och lägg på ett lock över stekpannan. Låt innehållet puttra på medelvärme i cirka 10 minuter. Tillsätt sedan tomaterna och knappt hälften av fetan, och låt alltsamman fräsa ihop och bli lite krämigt.
Strö resten av fetan ovanpå och servera med valfri pasta.

6 kommentarer:

 1. Du har läskigt lika smak som min mamma. Hon älskar lammfärs, pasta och fetaost. Ska genast mejla det här till henne.

  SvaraRadera
 2. Den där pastan är verkligen en höjdare, särskilt till krämiga såser... Såsen liksom letar sig in i skruven och håller fast vid den för allt den är värd. Mums!

  SvaraRadera
 3. Åh, jag åt också lammfärsgryta och fetaost häromdagen. Verkligen bästa kompisar!

  SvaraRadera
 4. Rebecca: jag säger det igen - din mamma har god smak ;)!

  Pytte: De är fantastiska, de fullkomligt svampar upp sås!

  Jennie: Kort och koncist - gott är ordet!

  Annica: de måste vara skapade för varandra. Som tomater och basilika!

  SvaraRadera
 5. Det här ser ju redigt gott ut! Ska testas vid väl valt tillfälle! :)
  Ha en skön lördagskväll!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...