torsdag 2 april 2009

Helstekt, rödvinsmarinerad fläskkarré
med tomat- och bönragu


Jag vet inte hur det är med er, men för egen del förknippar jag fläskkarré främst med två rätter. Den första är någon sorts barndomsminne av plommonspäckad karré med äppelmos. Den andra är klassisk svenne-sommarmat i form av grillad fläskkarré.
Då jag för några somrar sedan fick en veritabel överdos av just sådan har jag länge inte ens velat tänka på, än mindre se åt, just fläskkarré.

Nu är jag inte sämre än att jag kan ändra mig. Efter att ha läst flera lockande recept på Taffel, insåg jag att det var dags att ge köttbiten i fråga en ny chans. För några veckor sedan råkade det vara löjligt lågt pris i Vi-butiken nära mitt jobb. Jag köpte två stora bitar, vilka hamnade i frysen.
När så själva tillagningen skulle gå av stapeln, var både kylskåp, skafferi och kryddkrukor sällsynt tomma. Jag fick improvisera utifrån vad vi hade hemma, och resultatet blev detta till trots mycket bra. Jag tvekar då inte det minsta när det kommer till att laga karré igen.
Jag citerar Taffel:
Det finns ingen anledning att hymla om det.
Folk som föredrar filé framför karré är faktiskt
inte riktigt kloka
.

Ugnsstekt, rödvinsmarinerad fläskkarré
1,5 kg fläskkarré med ben
3 dl rödvin
4 vitlöksklyftor, krossade
salt och nymald vitpeppar
olivolja

Lägg karrén i dubbla plastpåsar. Häll i rödvinet och lägg i vitlöksklyftorna. Ställ karrén i kylskåpet några timar; vänd den då och då. Värm ugnen till 200 grader. Lägg karrén i en oljad form; salta och peppra. Ställ in den i nedre delen av ugnen, med stektermometer i tjockaste delen.
Efter tio minuter sänker du temperaturen till 150 grader. Tillaga karrén tills den har en innertemperatur på cirka 75 grader (i det här fallet tog den åtminstone en och en halv timma). Tag då ut den, och låt svalna inlindad i aluminiumfolie.
Skär upp karrén i skivor, och servera med bönragun. Pasta eller bröd kan vara gott till.

Tomat- och bönragu
1 burk Mutti coctailtomater
1 burk cannelinibönor
olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
salt, råsocker och svartpeppar
1 lagerblad
några matskedar grovhackad basilika till serveringen

Hetta upp olivolja i en kastrull. Lägg i vitlöken, och fräs den helt kort, och mycket försiktigt. Häll över coctailtomaterna och lägg i lagerbladet. Krydda med salt, svartpepppar och råsocker efter smak. Låt tomaterna koka ihop på medelvärme i cirka tio minuter. Häll sedan i de sköljda bönorna. Låt dem koka med i några minuter.
Strö lite grovhackad basilika över innan serveringen, eller bladpersilja, om du föredrar det.

5 kommentarer:

 1. Det lät jättegott. Eftersom jag har en karré ligger i kylen så ska jag testa receptet.

  SvaraRadera
 2. Bönragún skulle jag verkligen vilja smaka, den såg & lät verkligen god!
  Bra med matinspiration då det ploppar upp mest bakningsrecept i mitt huvud :D

  SvaraRadera
 3. Marie: Rekommenderar det varmt!

  Sandra: ALltid kul att kunna inspirera!

  SvaraRadera
 4. Blev insirerad - rödvin och fläsk blev bra! - karré är riktigt fin bit att göra stek på - cred till Smaskens på Silverkocken//Ola

  SvaraRadera
 5. Silver: Så kul! Jag blev verkligen glatt överraskad, ja nästan nyförälskad i den gamla, trista karrén.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...