måndag 20 april 2009

Tjinuskiglass - något för
oss som älskar gräddkola


Jag vet verkligen inte varför jag inte kommit på denna smaksättning tidigare. Det är helt enkelt obegripligt. Jag tycker så mycket om mina små tjinuskikakor, och jag är en riktigt fantast av allt som stavas grädd- eller smörkola. Rollo är en gammal favorit, och jag sörjer fortfarande den saligen avsomnade AKO gräddkola, vars diskreta inslag av sälta gjorde den överlägsen alla andra liknande produkter.
Resultatet av detta glassexperiment blev en mjuk och krämig glass, med en tydlig, men ändå diskret smak. Hur kan en smak vara både tydlig och diskret?, undrar kanske någon. Jo, smaken är helt enkelt balanserad. Helt enkelt en glass, med smak av tjinuski.
Jag är öppen för vidare experiment, exempelvis att göra dubbel sats av tjinuski och rippla hälften i glassen. Nu blev den emellertid ganska mäktig, så ett sådant experiment skulle förmodligen resultera i en glass som jag bara skulle klara av att äta en endaste liten kula av. Vi får väl se vad jag kommer fram till vid framtida övningar vid vattenbadet.

Jag fotade glassen i sämsta tänkbara ljus, men dess färg får nog kallas beige. Denna trista kulör till trots var detta en glass som fick högsta betyg av min barnaskara. Och det är nog inte så konstigt.
Gräddkola är ju helt enkelt väldigt gott.

Tjinuskiglass
Glasskräm
4 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
6 äggulor
1 dl råsocker
4 krm ekologiskt vaniljpulver

Hetta upp mjölk och grädde med vaniljpulver i en kastrull. Vispa under tiden äggulorna och sockret pösigt. Häll den heta gräddmjölken över äggvispet under omrörning. Ställ sedan skålen över vattenbad, och vispa tills krämen tjocknat.

Tjinuski
2 dl vispgrädde
1 dl råsocker
0,5 dl ljus sirap
1 nypa flingsalt
4 krm ekologiskt vaniljpulver

Hetta upp samtliga ingredienser i en kastrull. Koka på gabnska hög värme i uppemot 15 minuter. Tjinuskin skall få en simmig konsistens, utan att börja tjockna alltför mycket. Den kan tillagas medan du gör glassmeten klar.
Rör sedan ned tjinuskin i glassmeten. STäll den att svalna, och förvara den sedan i kylskåp; gärna över natten.
Ställ i en form i frysen för nedkylning. Kör krämen i glassmaskin, och för sedan över den till den nedkylda formen.
Låt den stå i frysen någon timma innan den skall ätas.

15 kommentarer:

 1. Vilken fin bild på dig!!
  xx

  SvaraRadera
 2. Plötsligt blir jag påmind om en jättegod efterrätt som jag alldeles glömt bort: Frysta lingon med tjinuski och vaniljglass.

  SvaraRadera
 3. Fråga: Nu har jag gjort glass efter dina riktlinjer tre ggr. Men jag är alltid orolig för att den varma gräddmjölken (eller vad det nu är) skall resultera i att äggen i den andra byttan koagulear pga värmen. Är det känsligt? Eller brukar du hälla över ganska direkt?

  SvaraRadera
 4. Karin: JA!!! Det är ju så gott! Fungerar även bra med röda vinbär, för övrigt.

  Stefan: jag tillsätter alltid gräddmjölken i en stråle, under flitig omrörning, så det har aldrig inträffat någon olycka. Men jag förstår din undran. Det verkar har gått utmärkt med den glass du tillverkat i varje fall?

  SvaraRadera
 5. Jo, det har gått bra; blåbär, körsbär resp blåbär igen. Coulis kan man ju göra i dybbel laddning och spara för framtida bruk. Men jag har kylt ned det hela ganska rejält inann jag hällde det över äggen för att vara på den säkra sidan. Vilket innebär att det tar längre tid att reda över vattenbadet.

  Körsbären var lite kul, omän kanske inte den häftigaste glassen. Men jag hade en "bedagad" laddning i frysen från 2007 som jag inte vetat vad jag skulle göra med, men "couliade" till det efter att första ha kärnat ur bären med min olivurkärnare. Bara som ett tips den som råkar få för mycket körsbär i sin trädgård. Blev faktiskt helt OK.

  SvaraRadera
 6. Å vad gott. Jag kan tänka mig att den här glassen smakar väldigt bra med lite röda vinbär på sidan fram i sommar. Ska def. prövas!

  SvaraRadera
 7. Gud så gott det ser ut! =)

  SvaraRadera
 8. Stefan: Körsbär tycvker jag låter vansinnigt gott! Jag är en körsbärsälskare av rang.
  Och du har ju helt rätt i att man kan coulisa ordentligt och lägga upp ett litet lager, när man ändå håller på!

  Bakmammorna: Tack! Pröva den, den skulle definitivt fungera med vinbär!

  Sissi: Tack! JO, det vcar verkligen gott.

  SvaraRadera
 9. Oh herregud, här sitter jag & är sugen & har ätit upp min sista kaka ur frysen och så får jag se din underbara glass med smak av gräddkola!!
  Gud så gott ,jag måste ta & slänga ihop något snabbt bakverk nu! :D

  SvaraRadera
 10. Sandra: Det är aldrig för tidigt eller för sent att baka ;)!

  SvaraRadera
 11. Hej funkar det med att byta ut rör sockeret mot ett mer smakrikt:??? socker art typ musvado (mörkt)

  tnenare kenta

  SvaraRadera
 12. Kenta: Jag har lite dåliga erfarenheter av muscovado i just kolasåser, men byt gärna ut rörsockret i glassmeten mot ljust muscovadosocker, det är en riktig höjdare! Det mörka muscovadosockret kan väldigt lätt bli lite dominant i smaken - men, det är givetvis en ren smaksak.

  SvaraRadera
 13. Hej Annika.

  Vad gör jag för fel härom dagen gjorde jag en glassmet signerat Jan Hedh följde recptet noga m.m Jan tycker att smeten ska stå o mogna i kyl typ 4-12 tim nu hoppade jag över det och körde glassen samma dag + att jag tillsatte typ 2dl mosade hallon

  till min besvikelse så blev det alldrig någon glass den liksom frös alldrig ändå körde maskinen i drygt 1. tim o 30 min kan varit mer

  vad beror felet på min teori är att jag skulle väntat tills nästa dag med att göra glassen eller väntat med att tillsätta dom mosade hallonen tills glassen var klar.

  Äe det så att smaksättninf med frukter -bär tillsätter man när glassen nästan är klar .

  Mvh Kenta

  SvaraRadera
 14. sÅ JÄKLA TREVLIGT ATT MAN FICK HJÄLP THANKS FOR NOTHING

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...