Påskafton var grillpremiär för oss, och vad passade då bättre än att lägga generöst med fina små lammytterfiléer på grillen? Tillbehören var måhända inte så innovativa - men allt måste inte vara så nydanande alla gånger. Det räcker bra med att det smakar utmärkt.
Hasselbackspotatis är en stor favorit hos barnen, och en rödvinsreduktion passar utmärkt till lamm. De fina små tomaterna blev makalöst söta och goda av att snabbt rostad i ugn. De behövde vare sig salt, peppar eller socker för att smaka helt perfekt.Nu tänker jag försöka låta mig inspireras av av Silverkockens teknik för att beskriva hur vi tillagade maten. Silver är genial på att med några väl valda ord beskriva tillagningsförfaranden; fullödigt, men föredömligt kortfattat. Jag är väl snarast den raka motsatsen - krånglar gärna in mig i långrandiga resonemang. Men så är skrivande också halva grejen för mig. Jag borde kanske ändå låta mig inspireras av Silver lite oftare?
Till saken nu:
Lammytterfiléerna torkade vi av, kryddade med flingsalt och nymald svartpeppar och penslade med olivolja smaksatt med några rivna vitlöksklyftor. Därefter grillade vi dem på vackert rödglödande briketter, några minuter på ömse sidor.
Tomaterna slängde vi in i ugnen i en oljad form, cirka femton inuter innan potaisarna beräknades vara klara.Rödvinsreduktionen - jag det var helt enkelt närmare en halvlite rödvin, som hällde i en kastrull där två grovhackade schalottenlökar och en vitlöksklyfta fått svettas lätt i smör. Vi tillsatte också en försvarlig skvätt oxfond. Reduktionen smaksattes med råsocker, en gnutta flingsalt samt vitpeppar, och reddes av helt lätt med Maizena.En ypperlig påslmåltid - men den skulle passa vilken solig vårkväll som helst.
Jisses vad gott!! Här blir det bara soppa idag...
SvaraRaderaCamilla och Thomas: Soppa är väl inte fy skam?
SvaraRadera