tisdag 21 april 2009

Lammgryta med aubergin,
squash, paprika och oliver

Man skulle kunna tycka att grytsäsongen definitivt är över för den här gången. Men - det finns grytor, och så finns det grytor. Min man hade köpt lammgrytbitar hos Sandströms, och tillsammans med aubergine, squash, gul lök, paprika, rödvin och kryddor bildade de en gryta som inte påminde det minsta om de tunga, mustiga varianter som vi ätit under hösten och vintern. Kanske bidrog de goda, svarta oliverna från Sevan samt det faktum att tillbehören var couscous och kikärtor, till att denna gryta kändes så passande att äta till middag en solig eftermiddag i april. Jag var särdeles nöjd med att grytan räckte även till gårdagens lunch.

Min mans lammgryta med squash,
aubergine, paprika och oliver

600 gram lammgrytbitar, tärnade i små kuber
vetemjöl, salt och vitpeppar
1 stor gul lök, grovhackad
1 stor aubergibe, skuren i kvartar
1 squash, klyftad
1 röd paprika, hackad
4 dl rödvin
1,5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
2m msk Mutti tomatpuré
0,5 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
salt och vitpeppar
1,5 dl svarta oliver
smör till stekning

svarta oliver, gräddfil/youhurt,
couscous och kikärtor till serveringen

Smält smör i en emaljerad gjutjärnsgryta. Stek löken och paprikan tills de mjuknat.
Blanda vetemjöl med salt och vitpeppar i en djup tallrik. Doppa grytbitarna i mjölblandningen. Stek dem i omgångar i en gjutjärnsstekpanna. Lägg under tiden ned squash- och auberginbitarna i stekgrytan, pudra över spiskummin och paprikapulver, och stek alltsamman på låg värme under omrörning.
För över grytbitarna till grönsakerna i stekgrytan. Häll sedan i rödvin, buljongtärningar samt vattnet. Låt grutan stå och puttra på spisen i närmare två timmar. Tillsätt oliverna strax innan grytan skall serveras.

3 kommentarer:

  1. Hejsan!

    Kul att höra fran dig igen.

    Det har varit mycket nu, men forhoppningsvis ska jag komma igang med bloggandet igen. Jag lagar fortfarande lika mycket mat men har bara inte haft tid att fota och skriva.

    Jag hoppas att allt ar bra med dig och de dina!

    // Mike

    SvaraRadera
  2. Mike: Härligt att du är "tillbaka"! Det går väl i perioder, det här med att matblogga - men du har varit saknad, det ska du veta.

    Här är nog det mesta sig ganska likt. jag har överlevt övergången från föräldraledighet till förvärvsarbete, och har hemmaman sedan en och en halv månad. Därav den nya etiketten Min mans mat ;):

    SvaraRadera
  3. En far tacke... ;)

    Jag var aldrig riktigt borta, det var bara postandet som saknades.

    Men nu jaklar ar jag tillbaka och postar igen. :)

    Hemmaman? Vissa har det bra... ;)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...