tisdag 21 april 2009

Mina falska krabbelurer med frysrensningens drottningssylt


I söndags morse kände jag för att pröva något nytt och laga en lite lyxigare frukost. Efter några sökningar insåg jag att jag ville pröva krabbelurer, men att jag inte riktigt kunde förlika mig med ingrediensernas mängder. Helgfrukostar måste absolut inte vara hälsosamma, det är inte det det handlar om - men det finns en gräns för hur många deciliter socker jag är beredd att röra ned i en pannkakssmet, vad den än månde heta. Att dessutom doppa de tjocka små plättarna i strösocker...nej, det var bara för mycket för mig. Jag pudrade över råflorsocker i stället.
Jag var helt enkelt tvungen att tolka de recept jag fann och skapa mig ett eget. Trots att jag minskade duktigt på mjölmängden, blev dessa falska krabbelurer aningen för kompakta för min smak. Resten av familjen åt under den tystnad som infaller när maten verkligen tystar mun av den bästa av anledingar - helt enkelt därför att den smakar så bra.
Jag skriver ut den mängd jag använde, så får den som eventuellt skulle få för sig att pröva receptet själv avgöra vad som är lämpligt.

Vid en snabb frysrensning hittade jag några bottenskylor bär. Det blir lätt så att det blir över skvättar, när vi använder frysta bär i olika sammanhang. I stället för att de skall ligga där och skramla, kan man snabbt och lätt koka en god sylt av dem. Jag kokar gärna små satser av sylt om vi skall äta våfflor eller plättar. Sylten blir klar samtidigt som det är dags att äta, och nykokt varm sylt är en gravt underskattad delikatess. Vid detta tillfälle bestod fyndet ur frysen av lite drygt 200 gram hallon och närmare 100 gram blåbär, som fick koka med en deciliter råsocker och två breda remsor citronskal. Sylten passade alldeles ypperligt ihop med de falska krabbelurerna tillsammans med gräddfil.

Mina falska krabbelurer
4 ägg
1 dl råsocker
400 gram vetemjöl (drygt 6,5 dl)
4 dl mjölk
4 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

råflorsocker att pudra över
smör till stekning

Vispa samman äggen i en skål. Häll i två deciliter mjölk, och rör ned sockret och saltet. Blanda bakpulvret med resterande mängd mjöl. Blande ned de resterande två decilitrarna mjölk, och rör sedan ned mjöl- och bakpulverblandningen. Hetta upp ett plättjärn, klicka lite smör i varje plättrundel och fyll rundlarna med cirka två rågade matskedar smet. Stek på ganska låg värme, så att krabelurerna får vacker färg på ömse sidor.
Pudra generöst med råflorsocker på ett uppläggningsfat. Lägg över den färdigstekta första laggen, och varva sedan lagren med mer pudrat råflorsocker.
Förutom den nykokta drottningsylten och gräddfil åt vi även lönnsirap och citronmarinerade bananer till krabbelurerna. Det var ett minst lika gott alternativ.

6 kommentarer:

 1. Kärt barn har många namn, i mina hemtrakter går de under benämningen skrabbelucker eller donnisar, goda är de hur som helst. Fast det går åt otroliga mängder smör när man steker, men allt behöver ju inte vara nyttigt!

  http://roslagsmat.blogspot.com/2007/10/krt-barn-har-mnga-namn.html

  SvaraRadera
 2. Jag har på lut att skriva in krabbelurer bland mina recept som är bra att ha på båten under längre resor. Det är en bra mättande efterrätt efter en soppa, gjord av stapelvaror.

  Klart att du hann före med att aktualisera det!
  ;)

  Fast lite olika kommer det nog bli.

  Bra påminnelse om bären, dags att bli av med resterna, tack!

  SvaraRadera
 3. Å vilka härliga namn -tjinuskij, krabbelur.. varför finns det inte mera mat-namn sonm dem?

  SvaraRadera
 4. Zelca: ja, det stämmer verkligen att kärt barn har många namn. Jag är ju inte någon hälso-fascist eller nytto-freak, men kände att det fanns en naturlig gräns för sockret...:).
  Smör är bara nyttigt, eller hur ;)?

  Eva: Vi borde börja lista härliga mat-namn. Både de mer poetiska, de tokroliga och de mer burdusa!

  SvaraRadera
 5. Pipopp: Hur lyckades jag hoppa över din kommentar när jag precis läst den?
  Dina båttips är kysande, har bara varit så stressad att jag inte hunnit kommentera dem. Detta experimentrecept på de falska krabbisarna kommer att definitivt modifieras till nästa gång; jag var inte helt nöjd, kan jag säga (även om familjen var det).
  Visst är det bra att kunna koka en lite slatt sylt av bärresterna?

  SvaraRadera
 6. Jag håller med Annika. Det vore rolig läsning!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...