söndag 5 april 2009

Räkfyllda spättafiléer med sparrisrisotto


Jag kan känna mig nästan löjligt nöjd, när jag lyckats laga en riktigt god måltid på vad som fanns att tillgå i kyl, frys och skafferi. Det ligger en alldeles särskild tillfredställelse i att inte ha behövt kompletteringshandla en endaste liten sak; att inte ha behövt lömna hemmet - eller ens köket, för den delen.
Så var fallet i går eftermiddag, när jag försökte komma på vad vi skulle äta. Gårdagen var en riktigt fin vårdag, som gav en försmak av alla härliga dagar vi har framför oss. Då var det självklart att vi skulle äta något som kändes just vårlikt, något långt ifrån vinterns tyngre mat.
Vad hade vi hemma? I skafferiet fanns arborioris, och givetvis olivolja. I kylskåpet schalottenlök, stjälkselleri, parmesan och smör. Frysen gömde spättafiléer, räkor och sparris. Saken var klar - det skulle experimenteras, om än under mycket kontrollerade former.

Jag föredrar helt klart färsk fisk, vem gör inte det? I bland kan det bara bli ett alldeles för stort projekt att handla fisk på vägen hem. Ett litet snabbt ärende kan väldigt lätt ta en halvtimma, och den tiden finns faktiskt inte alltid. jag tycker bara det är väldigt tråkigt att köpa vad som på förpackningen är just spättafiléer, bara för att upptäcka att hälften av filéerna är skäddor - inte spättor! Riktigt dåligt faktiskt. Få se om jag orkar maila och klaga. Det är inget fel på smaken på skädda, men rätt skall varea rätt.

Så har vi det här med färsk sparris. Det är något av det som finns, men i Sverige är det inte alltid så roligt att köpa sparris. Alldeles för ofta håller den sparris man som vanlig konsument kan få ta på i sin lokala butik usel kvalitet. Sådan sparris vägrar jag att köpa. Ett knippe som halvslokar, där stjälkarnas ändar ser lika torra ut som nedklippta vinterpelargoner - aldrig i livet.
Det är så synd, för det känns lite som moment Moment 22 - sparrisen är dålig, därför att den är så dyr att den inte blir köpt. Och eftersom det inte är tillräckligt många som köper den, så är den dyr. Vad tror ni?
Jag köper hellre fryst sparris - då vet jag i varje fall vad det är jag får. Findus frysta är riktigt goda; ICA's är billigare, men inte riktigt lika bra. Å andra sidan fungerar de fint när sparrisen skall användas i något, som i det här fallet risotton.
Vad gäller räkorna som jag fyllde spättafiléerna med, så hade det givetvi varit godare handskalade. Men, som jag skrev ovan, så utgick jag ifrån vad som fanns att tillgå här hemma. resultatet blev i varje fall mycket gott, och jag kan således förlita mig på att det bara kan bli ännu godare vid nästa tillfälle.

Räkfyllda spättafiléer med sparrispisotto
Spättafiléer
600 gram spättafiléer
100 gram räkor, skalade
salt och vitpeppar
smör till ugnsformen

Om du som jag använder fryst fisk och frysta räkor, så måste dessa givetvis först av allt skonsamt få tina. Krydda filéerna på köttsidorna, lägg på en sträng räkor längs huduvsidan och rulla därefterihop. Lägg dem i en smord, ugnsfast form. Tillaga i 150 grader i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Sparrisrisotto
2 schalottenlökar, finhackade
0,5 selleristjälk, fihackad
2 msk olivolja
2 dl arborioris
1 dl vitt vin
cirka 8 dl grönsaksbuljong
1 dl finriven parmesanost
1 msk smör
(eventuellt salt och svartpeppar; efter smak)

1 paket fryst sparrisá 250 gram, tillagad efter anvisningarna på paketet

Hetta upp olivoljan i en rymlig kastrull. Svetta schalottenlök och selleri någon minut. Tillsätt riset, och låt det steka med ytterligare någon minut. Häll sedan över vinet, och låt det koka in nästan helt. Därefter är det dags att börja späda med buljong. Späd kontinuerligt, rör ofta om i kastrullen och håll en jämn, medel- till låg värme. Det tar virka 40 minuter innan risotton börjar bli klar. Med andra ord är det lagom att sätta in späddafiléerna i ugnen ungefär i halvtid.
Hur mjukkokta riskornen skall vara, det är en smaksak, likaså hur fast risotton skall vara. Jag antar att jag är en riktig barbar, för jag tycker faktiskt om när kornen är ganska mjuka, och risotton påminner lite om min älskade risgrynsgröt i konsistensen. Vid det laget är det dags att blanda ned parmesaonsten och smörklicken. Sparrisen delar du i cirka tre centimeter långa bitar; spara knopparna till serveringen. Rör ned sparrisstjälkarna helt lätt i risotton. Lägg upp den på tallrikar, arrangera spättarulladerna ovanpå och tryck dit några sparrisknoppar på strategiska ställen.
Häll upp ett glas av den gamla klassikern
Fontana Candida Frascati (nr 2410), och njut av vetskapen om att från och med nu kan det bara bli bättre. Nu är det faktiskt vår på riktigt.

2 kommentarer:

  1. Mmm, det där såg riktigt gott ut! Håller med om att det är en riktig kick när man lyckas laga gott med det man har i skåpen.

    Glad Påsk!

    SvaraRadera
  2. Bosse: Alltid skönt att slippa den där extra turen till BEA. Glad Påsk tillbaka!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...