fredag 17 april 2009

På tal om fredagsmys

Jag har skrivit om fredagsmys tidigare, bland annat med anledning av att Isobel Hadley-Kamptz erkände att hon inte riktigt visste vad fredagmys är, och vad som förväntas. Pytte delar i dag med sig av sina våndor inför det krav fredagsmys som ofelbart infinner sig när man blivit förälder. Det fick mig att tänka på det samtal jag och min man hade förra veckan.
Vad min kloke man kom fram till, och som jag nog är benägen att instäma i, det är att fredagsmyset har en djupare innebörd än att frossa i transfetter, raffinerat socker och kolsyrade drycker. Det är inget annat än en muta, så flagrant att den varit brottslig om den förekommit i ett vuxet och proffesionellt sammanhang:

"Ät vad ni vill, barn, titta på vad ni vill på TV - bara mamma och pappa får sitta ned en stund, utan att behöva resa på sig för att hjälpa till med något, kanske till och med kunna dricka ett glas vin under tiden och föra ett samtal utan att bli avbrutna..."

Och därmed inte sagt att det skulle vara något fel i detta. Bara man tar det för vad det är. Fredag är den dag i veckan då de flesta av oss är absolut mest trötta. Detta gäller såväl vuxna som barn. Låg ambitionsnivå kan därför vara en räddning, om man inte haft halva eftermiddagen på sig att i lugn och ro förbereda kvällens middag.
Vad som serveras i hos oss i kväll har jag inte den blekaste aning om. Få se vad mannen lagat till för gott? Det mumlades om hamburgare i gårkväll; kanske med coleslaw...

Vår fina tradition fredagsglassen faller numer, sedan jag började jobba igen, allt som oftast på att jag inte förbereder glassmeten redan på torsdagskvällen. Antingen glömmer jag av det, eller så har det hänt att jag somnat i soffan. I går hade jag både viljan och orken - men se, då var kylskåpet helt tomt på ägg.
Det blir lördagsglass, i stället. Vi har hur mycket vispgrädde som helst hemma. Jag har fått en idé om en riktigt lovande smaksättning, som jag längtar efter att pröva.

2 kommentarer:

  1. Du har så rätt annika..för oss är fredagsmyset mer den dag då vi tar fram de frysta resterna och äter till middag. Köper lite smågodis kryper upp i soffan och sen ligger jag och barnen och sover i soffan framemot åtta tiden. Ambitionsnivån är på noll på fredagar men på topp resten av helgen på grund av just det att vi lägger ner allt på fredagarna.
    Ordet Fredagsmys är ett ord som används av många men betyder olika för alla.

    SvaraRadera
  2. Sara: Låter som ett suveränt upplägg! Tänk att jag har en så smart svägerska ;).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...