onsdag 22 april 2009

Fläskkarré tillagad i i ugnen, med
makalös tomatsås och tagliatelle


Allt började med att jag läste det här receptet inne på Taffel. Idén att stoppa in en karré, glömma bort den och sedan plocka fram en nästintill färdig måltid några timmar senare lät otroligt frestande.
Därför stod jag och hackade schalottenlök, selleri och vitlök i köket i morse strax före sjusnåret. Det ångrade jag definitivt inte elva timmar senare, när familjen satte sig till bords. Karrén var så obeskrivligt mör att den kollapsade i sina egna safter, och bara föll sönder när jag försökte skära den i något som skulle likna skivor. Köttet var så smörigt lent och smakrikt att jag blev helt såld. Genast började jag fundera på sommarmat, på mulliga sallader med strimlat, ljummet kött, någon smakrik smulad ost och rostade frön eller nötter ovanpå.

Det blir verkligen inte mycket lättare att laga mat än så här. Jag borde rimligtvis ha kunnat välja att sätta ugnen på 75 grader, ställa in grytan i kall ugn och gå till jobbet, för att sedan plocka ut grytan vid hemkomsten. Det skall jag testa en anan gång. Nu hade jag i stället min hemmaman som plockade ut grytan efter ungefär tre timmar i ugnen.
Tomatsåsen kryddades upp och fick snabbt reducera i en kvart, medan jag skar upp köttet och kokade pastan. Med andra ord tog middagsförberedelserna bara drygt tjugo minuter. Därför väljer jag att etikettera denna rätt som Snabbt och enkelt. Jag satt ju trots allt inte och stirrade in i ugnen i tre timmar.

Fläskkarré tillagad i ugnen, med makalös tomatsås
en fläskkarre på 1,5 kilo
olivolja
1,5 dl torrt vitt vin
2 burkar Mutti krossade tomater
3 schalottenlökar, finhackade
1 stjälk bladselleri, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
flingsalt och svartpeppar
2 rejäla kvistar rosmarin

0,5 msk finhackad rosmarin
1 riven vitlöksklyfta
råsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Häll en rejäl skvätt olja i en emaljerad stekgryta. Lägg i karrén. Häll över vin och tomat samt de finhackade smaksättarna; rosmarin, salt och svartpeppar.
Jag hade därefter en kort diskussion med min man, som utmynnade i att han hävdar att vår stekgryta av det välkända, franska märket har ett lock vars handtag av plast, varför locket inte skall få vara med inne i ugnen. Eftersom jag inte hade tid att leta upp alla exempel från latbloggsvärlden där jag sett att grytan visst kan ställas in i ugnen med sit lock på, täckte jag i stället grytan med alufolie.

"Adjö lilla gryta, vi ses i kväll!" Sedan åkte jag till jobbet.
Väl hemma igen på kvällen ägnade jag mig åt det som ni redan läst ovan: jag plockade upp karrén ur såsen, kryddade såsen med råsocker samt med mer rosmarin och vitlök, skar upp karrén samt kokade tagliatelle. Vid serveringen strödde vi högvis med parmesanost över tallrikarna, vilket givetcvis förhöjde det hela ytterligare.

Till denna så snabba och så goda måltid drack vi var sitt glas
Perdera Monica di Sardegna 2006 (nr 98993), ett vin vi smakade på härom kvällen, och som jag inte trodde skulle passa så bra till mat, utan bättre att bara sitta och smutta på. Nu visade det sig faktiskt att jag hade helt fel.
Vinet passade tvätrom alldeles utmärkt, i synnerhet till den här rätten.

15 kommentarer:

 1. Åh, "sköt dig själv-mat" är ljuvligt. Fläskkött lagas inte så ofta hos oss då det är så svårt att hitta ekologiskt, i alla fall häromkring. Din rätt låter ljuvlig. Vi fick "hålla till godo" (nej jag skämtar bara) med en ugnsbakad renstek som vi fyndade för 90kr/kg då utgångsdatumet var idag men av det märktes inget. Den blev ljuvlig tillsammans med en gräddig kantarellsås och potatis. Pricken över i'et blev syrade morötter. Mmmm en ljuvlig middag en vanlig onsdag tack vare "kort datum".

  Hoppas du och Rebecca får en härlig "träff" imorgon.

  SvaraRadera
 2. Ibland ger överhoppade bokstäver arbetsbeskrivningen nya dimensioer ..
  "Det ångade jag definitivt inte elva timmar senare" ..
  :D

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det gott? Det är fantastiskt gott :-)

  SvaraRadera
 4. Detta var en ny sida för mig! Många spännande recept hade du så jag lär återkomma! :)

  SvaraRadera
 5. Annika, jag svarade på din fråga om citronsirap på bloggen. Bättre sent än aldrig...

  http://exkursioner.taffel.se/taffel/2009/04/08/some-indulgence-malmoskatter-och-bergamottsirap/

  Dina havrepannkakor fick blåbärstillskott igår, mycket gott med citrussirap till!

  SvaraRadera
 6. En fråga: Hur lång tid hade du den inne i ugnen? Jag kanske missade var du skrev det...läste att du åkte till jobbet. Men hur länge jobbade du då;)

  /Malin

  SvaraRadera
 7. Sofia: Det ska jag genats kolla!

  Malin: Jag skrev det inte tydligt i receptet, bara io texten - förlåt! Köttet stod inne i lite drygt tre timmar.

  SvaraRadera
 8. Hej Annika
  Nu har jag o maken mumsat på denna underbart goda. Såsen blev väldans samkfull, och resten av karrén blir fina matlådor. Och det har doftat härligt i köket hela eftermiddagen.
  Hälsningar från Karin i Uppsala

  SvaraRadera
 9. Gudars vad gott det blev. Hittade hit för nån vecka sen först, och jag ska definitivt testa fler av dina recept. TACK!
  Vår gryta stod inne ca 4 timmar, vi själva var på barnkalas under tiden. Perfekt!
  /Anna

  SvaraRadera
 10. Beatrice: Vilket fantastiskt fynd! Låter nästan för bra för att vara sant. Renstek, det har jag inte ätit på åratal...
  Karin: Kul att ni prövade! Jag är själv helt såld. Att det kan vara så enkelt, och bli så gott!

  Eva: Ja, ibland blir det nästan bättre när autopiloten tar över ;).

  Filippa: Sagolikt!

  Kardemummagumman: Välkommen hit, och välkommen tillbaka!

  Anna: Härligt att ni blev så nöjda. Det är egentligen helt otroligt att man inte gör sådant här oftare, eller hur? Glömma bort-mat ;).

  SvaraRadera
 11. En fråga: man ska inte vända på köttet efter halva tiden eller så?

  Undrar jag som precis har tjoffat in grytan i ugnen! :)

  SvaraRadera
 12. Bondhustrun: Oj, det här svaret är ju fyra dagar försenat...men, jag svarar ändå - nej, jag brydde mig inte om att vända på köttet. Man kan givetvisgöra det, men jag undrar on det gör någon som helst skillnad? Och så försvinner ju lite av tjusningen i att skjutsa in grytan i ugnen och glömma bort den i tre timmar...;)

  SvaraRadera
 13. Sådana här långkok i ugnen är vanligt i Grekland. Vi har provat många varianter, bland annat lamm täckt med vinblad, där det hela har stått i en ugn "hela dagen" enligt restaurangägaren. Jag brukar experimentera med olika marineringar - olivolja, tomatpuré, vinäger och sedan blanda i kryddor och vitlök i någon riktning t.ex. barbeque eller thai. Jag skär fläskkarré i två-centimeters skivor för att lättare kunna poritonera ut det färdiga köttet, sedan smörjer in dom med såsen och lägger dom tätt ihop i en långpanna och täcker med folie. Sedan ett antal timmar i ugnen...

  SvaraRadera
 14. Hej!

  Gränsen för plastknoppen är 190' grader, du kan byta ut den till en i metall och då blir gränsen 260'. Fick reda på detta via NK glas och porslin när jag köpte mina grytor.
  Underbart recept! Skall göra det imorgon till mina små kusiner.

  mvh

  Vilhelm

  SvaraRadera
 15. Hejsan,

  Kom just hem från storshopping med alla ingredienser utom vitt vin. Snopet. Får vänta till måndag, och tänkte att då kan jag lika gärna passa på att ställa några frågor.
  Jag trodde att det var vanligare med rött än vitt vin i tomatsås, och rent allmänt till kötträtter. Dessutom förbryllar det mig att ni drack ett rött vin till en maträtt med vitt vin i. Blir inte det konstigt, smakmässigt? Snälla, hjälp mig att bli lite mera upplyst på området.

  Tack på förhand! Hittade nyligen din blogg och tycker att du har så många tilltalande recept. Planerar att prova en hel drös.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...