onsdag 15 april 2009

Alltid på Långfredagen -
mammas mandeltårta


Den här tårtan har många namn. Vi har alltid kallat den för just mandeltårta. Och mammas mandeltårterecept är det absolut bästa och godaste - jag är partisk, men det är sant.
I min hemstad Göteborg grundades det till och med ett särskilt bageri, dedikerat enbart till mandeltårtor. Detta bageri blev sedemera företaget Almondy, vars olika varianter av mandeltårtor de flesta någon gång smakat på. Med all respekt för dessa faktiskt riktigt goda tårtor - de kan ändå inte jämföras med den här versionen.
Jag vet inte varifrån mamma fått sitt recept, bara att denna tårta bakats i mitt föräldrahem under hela min uppväxt. Tårtan går bra att frysa, men då rekommenderar jag att man styckfryser den utan mandelspån, och strör över dessa precis innan serveringen. Jag föredrar över huvud taget att sätta ihop tårtan precis innan den skall ätas. Jag vill inte att krämen skall göra mandelbotten svampig, eller ta bort det krispiga från nyrostade mandelspån. När jag tagit med tårtan, exempelvis för att bjuda på denpå jobbet, har jag givetvis tagit med tårtbotten, kräm och mandelspån i separata behållare för att montera tårtan på plats.
Pröva - det här är så enkel, men såp vansinnigt gott. Mandeltårtan har varit vår långfredagstårta de senmaste fyra-fem åren. det är lite extra roligt att en sådan gammal familjeklassiker fått en ny, självklar plats i våra påsktraditioner.

Mammas mandeltårta
Botten
100 gram sötmandel, mald i mandelkvarn
1,5 dl råsocker
4 äggvitor från stora ägg

175 grader i 15-20 min

Sätt ugnen på 200 grader. Mal mandeln i en mandelkvarn. Det blir inte samma sak att mixa mandeln i en matberedare. Vispa äggvitorna och sockret riktigt pösigt, och blanda ned den malda mandeln. Häll smeten i en smord springform, gärna med bakplåtspapper i botten. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Den skall vara gyllenbrun i färgen när du tar ut den.
Rosta därefter mandelspånen. Sprid ut dem på ett bakplåtspapper en plåt, och sätt in plåten i övre delen av ugnen. Passa dem noga, och gå inte ifrån dem, för de bränns mycket lätt. Jag har brännt mandelspån fler gånger än jag har lust att minnas

Kräm
1,5 dl vispgrädde
4 äggulor från stora ägg
0,5 dl socker
50 gram smör

50 gram flagad, rostad mandel

Lägg ingredienserna till krämen i en kastrull. Värm dem på medelvärme, och rör hela tiden i krämen. Sjud den försiktigt tills den tjocknat; den skall inte koka, då kan den skära sig. Låt krämen svalna i kastrullen. Förvara den i kylskåp om den inte skall användas inom ett par timmar.
Det skall vara stora äggulor, och helst från ekologiska ägg. Annars bir krämen inte lika fast och vackert gul i färgen.
I fredags hade jag inte riktigt så bra ägg som jag önskat, och då valde jag att tillsätta en extra äggula. trots detta blev krämen inte helt perfekt. men, som synes, blev det detta till trots en både vacker och god tårta.

16 kommentarer:

 1. Jag älskar också mandeltårta. och prinsesstårta. Okey - jag gillar tårta.. :) Vad jag vet så blir mandeln 'förstörd' när man mixar den därför att knivarna 'slår sönder' fettet - där kvarnen liksom långsamt mal ned mandeln med ettet kvar i. Se en kaka av vardera sort gräddas så ska du se att den på mixad mandel flyter ut därör att fettet släpper från mandeln. Skalar du mandel innan?

  SvaraRadera
 2. Haha, den där tårtan minns jag från barndomen på 70-talet. Min faster, hemkunskapslärare och mycket duktig matlagare, gjorde alltid den vid familjeträffar. Det var min och min fars absoluta favorit.
  Fast vi kallade den "Bearnaise-tårta".
  Bearnaise var gott,krämigt och ljusgult, den här tårtan var god, krämig och ljusgul -alltså ett självklart namn. :-)

  SvaraRadera
 3. Eva: Nix, jag skalr inte mandlarna. har heller inte någon matberedare, så det har aldrig varit ett alternativ. men jag minns att jag läst om precis det du beskriver, att mandlarna krossas i stället för att flisas. Synd bara att min snygga mandelkvarn i vintage-modell är lite klen, jag har snart slitit ut den. Måste nog leta efter en lite mer robust modell.

  Pipopp: `Bearnaise-tårta var ju ett jättebra anamn! Fast krämen är kanske mer åt hollandaise-hållet, ändå? ;)

  SvaraRadera
 4. Klokt, mammas tårtor är bäst!
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Aaah...jag äääälskar mandeltårta! Den här såg ju inte så lite smarrig ut.

  Mor min brukade göra Oscar II:e-tårta...ungefär samma princip men med mer stel smörkräm så att säga. Också gott!

  SvaraRadera
 6. Fröken Dill: Ja, hembakade tåtor är oftast godast. Med vissa undantag, givetvis!

  Bosse: ja, jag har sett att vissa recept innehåller mer smör och mindre grädde än mitt. Det låter ju i och för sig inte helt fel, det heller ;). Krämen blev ovanligt lös denna gång, skall tilläggas. Lite för små äggulor, och lite för rumstempererad. men likafullt god!

  SvaraRadera
 7. Jag älskar verkligen Almondytårtan, men om det nu är som du säger att den här är godare så bara måste jag baka den!

  SvaraRadera
 8. Det där är (tror jag iaf) en av de godaste tårtor jag vet, i all sin enkelhet. Hos oss går den under namnet "gulingen" och min moster brukar bjuda på den när hon fyller år. De år hon inte gjort den har hon fått höra det från mig :-) Den smaskiga krämen, den skulla jag kunna äta med sked direkt ur skålen. :-P

  SvaraRadera
 9. Jag gör en variant med tre bottnar, chokladkräm och toppad med mandelmassekycklingar.
  Ett recept som jag hittade i en Allers när jag var liten.......
  Ska prova ditt recept också!

  SvaraRadera
 10. Jennie: Du måste definitivt pröva den!

  Pernilla: krämen är makalös. När jag var liten brukade jag ibland äta upp botten först och spara krämen till sist!

  Miss Perfect Blonde: Hur gott som helst!

  GoodGirl: det där lät ju som en fantastiskt fin variant...recept, tack ;)!

  SvaraRadera
 11. Vilken vacker tårta!

  Kikar in här första gången och måste säga att du har en väldigt trevlig blogg. Hit återkommer jag gärna!

  SvaraRadera
 12. Anna: Tack för din fina komplimang, och välkommen hit!

  SvaraRadera
 13. Vi har samma tårta till påsk! Fast på Påskafton, och vi säger Oscar IIs tårta. Om jag ska vara helt ärlig så gillar jag när smörkrämen är ren och har helst ingen mandel på den...

  SvaraRadera
 14. Husmodern: Fler än jag som tycket detta är en påsltårta, med andra ord! Krämen är ju så god att jag skulle vilja äta den ur en skål, med sked...
  Mandeln måste vara helt nypålagd och absolut inte mjuk trist. Därmed funkar bara den hemlagade varianten för mig.

  SvaraRadera
 15. Jättegod. Testade att baka den idag men krämen smakade bara äggula så jag tillsätte choklad... då blev den perfekt!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...