måndag 27 april 2009

Lime-panna cotta med
passionsfruktstäcke

Tålamod är en dygd. Så lyder talesättet - och tålamod har vi behövt generösa mängder av de senaste dagarna. Vid vissa tillfällen märks det tydligt att vi är en förhållandevis stor familj. Ibland är det svårt att få tiden och orken att räcka till allt vi vill göra. Jag brukar tänka som så, att det är tur att tålamodet fylls på varje natt, så att jag vaknar nytankad på morgonen, med en full dos inför dagens händelser och utmaningar.
Den här helgen har minst sagt varit en försmak av sommar. Vi har varit ute i det vackra vädret, och hunnit med grillpremiär här i stan på vår lilla uteplats.
Min man fyllde dessutom år i lördags, och önskade sig panna cotta med passionsfruktstäcke till efterrätt. I stället för den gamla vanliga vaniljsmakande varianten, valde jag att pröva att smaksätta grädden med skal och saft av lime. Det blev väldigt lyckat, i synnerhet i kombination med passionsfrukt. Jag tror dessutom jag lyckades få till den perfekta konsistensen. Inte för lös, men inte heller för fast. Det skall en vara len och krämig gräddpudding, inte gummiartad massa.
Precis som när jag gjorde citron-panna cotta tog jag det mycket försiktigt med citrussaften, eftersom jag inte ville riskera att grädden skulle skära sig. Nu är risken inte så stor att det skall inträffa så länge man använder sig av vispgrädde. Den som vill pröva mindre feta varianter får göra det på egen risk.. Grundregeln är mycket enkel - ju fetare mejeriprodukt, dessto mindre risk för oönskade bieffetkter.

Lime-panna cotta med passionsfruktstäcke
(6 portioner)

6 dl vispgrädde
0,5 dl råsocker
skal och safta av en limefrukt
3 gelatinblad, blötlagda i rikligt med kallt vatten
6 passionsfrukter

Koka upp grädden med sockret och limeskalet. Jag brukar skala limen med en vass potatisskalare. Försök få med så lite av det vita som möjligt, så att det inte blir beskt.
Drag kastrullen från plattan innan grädden börjar koka, och låt gädden stå och dra åt sig smak från limeskalet i 10-15 minuter. Vispa sedan försiktigt ned limesaften, och lös gelatinbladen i den varma grädden. Fördela sedan panna cottan i sex glas eller portionsskålar. Jag häller silar över grädden i en tillbringare, så blir det lättare att fördela mänderna och dessutom minskar risken att spilla och kladda.
Ställ panna cottorna i kylskåp i ett par timmar. Gröp ur en passionsfrukt över varje glas precis innan serveringen.

7 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Vilken härlig matblogg du har!Inspirerande! Trodde först det var hjortron på pannacottan! Undrar om du är intresserad att hitta på något recept med te i? Kan isåfall gärna skicka lite prover till dig om du skickar mig din snigeladress.
  Ciao/ Fia -temakerskan

  SvaraRadera
 2. Fia: Du har ju rätt, det hade lika gärna kunnat vara hjortronsylt!
  Jag får verkligen ta mig en funderare på att laga något med te i.

  SvaraRadera
 3. Mmm det här lät intressant också, nu blir det att kvällsbaka nåt verkligen!

  SvaraRadera
 4. Sandra: Lime och passionsfrukt är väldigt goda smak-vänner!

  SvaraRadera
 5. Jag har vanligtvis svårt för pannacotta men den här varianten lät väldigt god.

  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 6. Låter väldigt gott detta! Undrar om du har erfarenhet av att använda gelésocker istället för gelatinblad? Jag har provat flera gånger men tycker inte att resultatet bli lika bra.
  Hälsningar
  Emma

  SvaraRadera
 7. Emma: Jag är inte särskilt förtjust i syltsockret i panna cotta (eller över huvud taget, i ärlighetens namn!). Konsistensen blir inte lika bra, och för att få panna cottan tilräckligt fast kärvs så mycket syltsocker att den, i mitt tycke, blir alldeles för söt!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...